Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с шунка и ароматно масло

Питка с шунка и ароматно масло

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Питка с шунка и ароматно масло
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Има питки за всеки ден и питки, в които се влюбвате от първата хапка"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • мая - 21 г (1/2 кубче)
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 60 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за плънка
  • масло - 60 г
  • шунка - 250 г
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко. Разтворете в него маята, захарта и 2 с.л. брашно. Оставете за 10 минути да се активира маята.

Пресейте брашното. Добавете към него яйцата, олиото, киселото мляко, солта и втасалата мая. Замесете гладко тесто, което не лепи.

Покрийте го с кърпа, докато удвои обема си.

Разтопете маслото и нарежете чесъна на много ситно. Смесете ги.

Може да ползвате шунка или пушено филе. Добре е да е на слайсове.

Разделете тестото на две равни части. Разточете на тънка кора и намажете с ароматното масло. Наредете слайсовете шунка и навийте на руло. Разрежете на 7-8 части. Така направете и с втората кора.

Наредете ги в подмазана тава на разстояние едно от друго, защото ще удвоят обема си и ги оставете отново да втасат.

Печете питката в загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути - до получаване на приятен загар.

Питката с шунка и ароматно масло е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: