Пухкава питка със сирене и мая

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
234
2k
663
1k
3
26/06/2018
"Всичко, което искате да знаете за приготвянето на пухкава питка, ще намерите в рецептата"
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо113 546
  • Преглеждания за месеца6868
  • Преглеждания за седмицата234
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От активираната мая във водата, захарта и 3 с.л. брашно се замесва

тесто заедно с останалите продукти за него.

Тестото се покрива с кърпа, като се поръсва леко с брашно отгоре.

След около 40 минути тестото се поставя на набрашнен плот и се размесва леко. Разделя се на 2 почти равни части. Едната част се дели на още 4.

Оформят се топчета и те се разточват до големината на чиния.

Всяка кора се реди в тава /30см/ намазва се с олио, ръси се от сиренето и така се правят и останалите три кори. Корите се режат на 8 части, но не до края.

От всеки получен триъгълник - кора по кора тя се хваща и издърпва встрани, като всяка следваща също се издърпва на разстояние от предишната.

Другата част от тестото се разделя на равни топчета.

Всяко топче се разтяга с ръка, намазва се олио и сирене и отново се оформя на топче. Те се редят след образуваният венец от тесто.

С останалото тесто се разточва кора, изрязват се кръгчета и три от тях се навиват като се получава розичка.

Розичките се редят в празното място между топчетата.

Така оформена питата се оставя покрита с кърпа за 20-ина минути.

След това се намазва с жълтък и олио, поръсва се сусамът и се пече

на 180°C за около 40 минути.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар