Начин на приготвяне
Брашното се пресява и част от него се поставя в купа.
Маята заедно с водата и захарта и 2 с.л. брашно се активира за 20 минути.
След това продуктите за тестото постепенно се добавят при брашното в купата и се замесва тесто -до средна твърдост. Тестото се оформя на топка, покрива се и се оставя за втасване за около час.
След това то леко се премесва и се разделя на три части - едната по-голяма, другата средна и третата малка - за средата, на питката.
От голямата част разделена на пет части се точат кори.
Те се редят в тава застлана с хартия за печене. Всяка се намазва с олио.
Получената купчина кори се раздърпват леко и кората се нарязва на 8
триъгълника.
Всеки триъгълник се хваща от върха и се обръща към края на тавата.
Така се правят и останалите триъгълници.
След това от средната част, също разделена на пет части, се правят кори
които се редят в средата.
Разрязват се на 8 триъгълника, като се внимава получените триъгълници да могат да се редят в празните пространства на предните.
По същият начин и те се издърпват назад.
В средата се поставя оформеното топче от малката част.
Така оформена питката се оставя да втасва за около 25 минути.
След това тя се намазва с разбитите жълтъци, олио и млякото.
Питката се поставя във фурната и тя се включва на 180°C.
Изпича се за около 45 минути.
Коментари