Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкавелка на конци с извара и кашкавал

Пухкавелка на конци с извара и кашкавал

Пухкавелка на конци с извара и кашкавал
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
06/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"За закуска, по специален повод или просто да зарадвате гладниците вкъщи - тази пухкавелка е перфектното предложение"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 20 г
  • яйца - 1 без жълтъка
  • кисело мляко - 100 г
  • сол - 1.5 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • мас - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 800 г
  • плънка
  • извара - 200 г
  • кашкавал - 50 г
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода, разбърква се със захарта и две супени лъжици брашно.

Оставя се 10-15 минути да се активира и сипваме в средата на брашното.Добавят се останалите продукти и се замесва средно меко тесто.

Оставя се да втаса, покрито с кърпа 1 час на топло. Разделя се на три равни части. Приготвя се плънката, като се смесва в купа извара, риган, сол на вкус и настърган кашкавал.

Първата топка се разделя на две части и всяка се точи на правоъгълна кора, намазва се с олио, поръсваме с част от плънката. Нареждат се една върху друга и отгоре се нарязва странично на ленти по 1 см. Сплитаме лентите в средата и завиваме на охлюв в центъра на тава 28 см намазана с мазнина.

Втората и трета част се разточват отново на правоъгълник около 30 на 20 см, намазани с олио и плънка се навиват на две рула. Всяко се усуква и нарежда от двете страни на тавата.

Оставя се да втаса още 30 минути да напълни тавата и тогава се намазва с разбит с олио жълтък и малко вода. Поръсваме със семена и печем в загрята фурна на 170 градуса около 40-50 минути до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: