Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Сушеница»Сушена рибица с подправки

Сушена рибица с подправки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
09/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Тук няма Е-та, консерванти и подобрители. Само истинско месо с български подправки. Можеш сам да си го направиш!"

Необходими Продукти

  • свинска рибица - количество по желание
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица - сушена
  • мащерка - сушена
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете свинската рибица и добре я осолете. Сложете я в затворен съд и я оставете да престои 24 часа на студено.

След това изплакнете месото и го оваляйте обилно в сместа от посочените подправки.

Притиснете добре с пръсти, за да полепнат хубаво.

Забучете в единия край на рибицата здрав конец или канап, завържете го и провиснете парчетата да съхнат на проветриво място.

Най-добре е да я покриете с парче разкъсана хартия, докато съхне, но да обвива плътно месото.

Сушеницата трябва да е готова след около 2 седмици, но това зависи от дебелината на рибицата.

Сушената рибица с подправки е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
523
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Русиана Михайлова
Русиана Михайлова
Аз също правя такова мезенце вече за трета година. Всяка година изменям подправките. Тази година го правих с пушен червен пипер и подправки за суджук. Може да ви се стори странно, но вкусът е страшен :)
22.01.2016 17:25
9
2
З
З
П.Тотева-а колко време я изкисвате във водата
04.11.2015 18:31
16
5
П.Тодева
П.Тодева
Правим я повече от 20год.В дълбок съд заровена добре в едра сол за 48ч.След това се измива от солта.Изкисва се във вода,която се сменя 1-2 пъти.Месото трябва да омекне,защото от солта се е стегнало.Така се обезсолява до нормално-може да опитате по ваш вкус-добре го е опекла солта,не е сурово.Овалваме го в подправките-чубрица,кимиона и черния пипер-смлени.Най-отгоре червен пипер-запазва го от насекоми докато се суши,а и добавя аромат.Месото се провисва на канап или дебел конец на проветриво и хладно.За 2-3 седмици,зависи от дебелината е годно за консумация.Прибираме го във фризера в найлонов плик.Така се запазва без да пресъхва за по дълго време.Рецептата е изпитана.Нека ви е сладко както е на нас.
10.01.2014 02:13
46
6
Евелина
Евелина
Съпругът ми прави същата но я кисне и във червено вино след солта.Става невероятно мезе
12.12.2013 00:28
7
2
daniel
daniel
едра сол ли?
08.12.2013 15:02
4
Венци
Венци
Гоше, цветът на месото е такъв, защото е свинско, а не че е сурово. Ако е говеждо, ще е тъмно.
02.12.2013 21:03
9
1
Гоше
Гоше
Колега ми то туй на снимката сурово бе !!!Сушената рибица направо тъмно става месото чак на черно бие ...Нали сушена не сурова??Както и да е важното е да си вярвате хахаха
01.12.2013 15:27
2
25
2
Покажи всички подкоментари
Zhivko Rusev
Zhivko Rusev
става перфектно и без захар,жалко че свърши преди 2 дни,щях да я снимам за да ви покажа
и не се държи 24 часа-ако я държите толкова няма да можете да я кусате от сол!!!12-13 часа са достатъчни!!!
и последно-вземайте от дебелата рибица-става по-хубава!!!
а,щях да забравя-когато е готова да не забравите да ме поканите за проба:-)))
18.11.2013 18:38
22
2
месарка
месарка
рибицата стои 6 часа добре затрупана в захар,измива се и добре подсушена овалваме в едра сол и затискаме с тежест 24 часа след това измиваме сушим и подправки на вкус
12.11.2013 18:22
7
6
катерина
катерина
ТОВА Е СТРАХОТЕН ДЕЛИКАТЕС....ВСЯКА КЪСНА ЕСЕН ,В НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА МОЯТ БАЩА ГО ПРАВЕШЕ....ИДЕАЛНО Е!СУШИ СЕ НА ПРОВЕТРИВО МЯСТО,/КАТО ЛУКАНКА/...СПОМНЯМ СИ,ЧЕ НЕ ДОПУСКАШЕ РИБИЦАТА , ДА ЗАМРЪЗВА
12.11.2013 17:34
3
Йордан
Йордан
Тъкмо това щях да попитам и аз , благодаря предварително !
12.11.2013 14:48
1
Мира
Мира
Месарка, я обясни това със захарта, защото наистина става по- червена рибицата когато аз я правя, което всъщност не е проблем за вкуса и вида и.
12.11.2013 14:38
2
1
месарка
месарка
но без да е стояла в захар няма да го има този цвят
11.11.2013 14:15
1
бойка
бойка
и аз я приготвям така много вкусно мезе бира и вино
22.03.2013 18:17
1