Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Халва»Пиринч - халва от ориз

Пиринч - халва от ориз

IvankaIvanka
Новак
2524121k
Пиринч - халва от ориз1 / 2
09/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 125 гр.
  • яйца - 3 бр. (само белтъците)
  • пудра захар - 3 с.л.
  • ядки - смлени, по желание
  • За сиропа
  • вода - 2 1/2 ч.ч.
  • захар - 3/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счукваме измитият и добре изсушен ориз в хаванче.

Разтопяваме маслото на котлон и го оставяме да се втвърди.

Смесваме захарта, маслото и ориза и ги заливаме с 1 ч.ч. вода. Слагаме сместа на тих огън да се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане.

Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка, разстиламе равномерно да се получи пласт с дебелина 2 см. и запичаме до златиста коричка. Аз обичам да добавям в халвата и смлени ядки - орехи или шамфъстък.

Приготвяме средно гъст сироп от захарта и водата и го оставяме да се охлади. Заливаме запечения ориз с охладения сироп и оставяме да изстине напълно.

Разбиваме белтъците с пудрата захар на твърд сняг.

Нарязваме халвата от ориз на порции и ги украсяваме със снежните топки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: