Баклава

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Баклава1 / 7
08/10/2007
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8-10 парчета
"Баклава - един път! Гарантирано ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • кори - 225 гр.
  • бадеми - 175 гр.
  • орехи - 175 гр.
  • масло - 90 гр.
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 1/2 к. л. - млян
  • захар - 500 гр.
  • вода - 1 1/2 ч.
  • ванилия - 1/2 пръчица
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително се приготвя смес от счуканите орехи, бадеми и канела.

Тавата за печене се намазва с мазнина. На дъното се поставя една кора, намазва се с масло и върху нея се поставя следващата кора. След като сте наредили пласт от три кори поставете част от приготвената смес от орехи, бадеми и канела. Повтаряте процедурата на всеки три кори. Покривате с последната кора. Намазвате с масло и нарязвате на ромбчета. В средата на всяко ромбче поставете щипка смлян карамфил.

В предварително загрята фурна до 160 градуса печете около 1 час.

Смесвате водата , захарта, ванилията и лимоновия сок. Варите на бавен огън до сгъстяване на сиропа. Канелената пръчица се отстранява.

След като баклавата изстине се залива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
519
43
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
В момента се пече :)
10.08.2021 18:07
Мариела Христова
Мариела Христова
Приготвих я по ваша рецепта, но я направих без бадемите и карамфила.
13.01.2016 11:27
3
1
Покажи всички подкоментари
Виктория
Виктория
Аз пека баклавата бавно,за да порозовее и отвътре.Така я харесвам.Става цялата с еднакъв цвят.
30.11.2013 21:31
10
1
Йовов
Йовов
Абе то хубава е рецептата но нещо е сбъркано мисля за времето на печене и то при загрята фурна и то да се пече около час ... Да вземе да го коригира .
30.11.2013 17:37
6
3
тоничка
тоничка
бравос наистина готина рецепта вкусна е ................................ искамммммммммммммммм
11.02.2012 14:37
1
4