Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Китоноаге - пестил от дюли по румънски

Китоноаге - пестил от дюли по румънски

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Китоноаге - пестил от дюли по румънски1 / 2
31/07/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Вкус от миналото - уникален пестил с дъх на дюли, приготвен по изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • дюли - 1 кг
  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 300 г
  • лимони - 1 бр.
  • вода - 50 мл
  • пудра захар - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дюлите се разрязват на четвъртинки, изчистват се от сърцевината и се задушават с малко вода на слаб огън. След това се добавят ябълките, разрязани на четвъртинки и с почистена сърцевина.

Варят се до омекване - около 40 минути, претриват се през сито, добавят се захарта, сокът от лимона, настърганата лимонова кора и всичко се вари на бавен огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане.

Пестилът се разстила върху дъска, напръскана с вода, и се заглажда с лъжица така, че да се получи пласт с дебелина 1 сантиметър.

Покрива се с марля, така че да е 1 сантиметър над пестила и се оставя за 2 дни на сухо и поветриво място. След като изсъхне, се реже на парчета, които се овалват в пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
Ето, а есента се чудех какво да правя с толкова дюли и всичко отиде на компот и конфитюр..сега вече имам нова гледна точка
08.05.2016 09:16