Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Шомлой галушки

Шомлой галушки

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Шомлой галушки1 / 2
04/01/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 150 г
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 400 мл
  • какао - 30 г на прах
  • лешници - 50 г (смлени)
  • шоколад - 4 с.л. (настърган)
  • ром - 1 с.л.
  • бакпулвер - ½ ч.л.
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Три жълтъка се смесват с 3 супени лъжици захар. Добавят се 3 супени лъжици брашно и бакпулверът. Всичко се разбърква добре. Белтъците се разбиват на сняг. Добавят се към сместа с жълтъците и се разбърква внимателно.

Сместа се разделя на две. В едната се добавят смлените лешници. В другата се добавя какаото. Тестото се слага в тава, намазана с мазнина, и се пече 12 минути на 180 градуса. Охлажда се и се реже на квадрати.

Приготвя се крем, като се смесват 2 жълтъка, 3 супени лъжици захар и всичко се разбърква. Добавят се 2 супени лъжици брашно и всичко се разбърква, за да няма бучки. Добавя се топлото мляко и сместа се загрява на бавен огън. Вари се при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.

Сместа се охлажда леко и се добавя маслото и ромът. Кремът се оставя в хладилника за 30 минути. В стъклени чаши или купички се слага слой кафяви квадрати, слой крем, слой бели квадрати и отново крем. Оставя се в хладилника за 2 часа. Сервира се, поръсено с шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: