Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Печен свински джолан с грейви сос с манатарки

Печен свински джолан с грейви сос с манатарки

ЕмилЕмил
Новак
233
Печен свински джолан с грейви сос с манатарки1 / 2
24/11/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • свински джолан - 2 бр. (задни, около 3 кг)
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • чесън - 10 - 12 скилидки
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол - на вкус
  • манатарки - 30 г сушени
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете манатарките в студена вода за около 1/2 час.

Измийте джоланите, подсушете ги и ги шпиковайте с половината скилидки чесън.

Натрийте ги хубаво с подправките и ги прехвърлете в тава за печене. Добавете нарязания едро лук, необеления морков и останалите небелени скилидки чесън.

Залейте отгоре с виното и долейте още вода - трябва да се покрие дъното на тавата.

Покрийте тавата с фолио в предварително загряна на 180 градуса фурна. Печенето отнема около 3 часа или 2.5 часа. След това печете без фолиото още 1 час, а през това време периодично поливайте месото със соса от тавата.

Готовите джолани извадете в чиния и покрийте плътно с фолиото, за да се поемат соковете на месото.

Пюрирайте в преса зеленчуците със соса от тавата, прецедете и сипете в тенджерка. Долейте малко от водата на гъбите и сложете да се вари на тих огън, докато се посгъсти.

Запържете омекналите гъби отделно в малко масло и добавете в соса на котлона. Доварете до готовност, снемете от огъня и и добавете бучка масло.

Поднесете свинските джолани със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: