Телешка плешка с Грейви сос

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Телешка плешка с Грейви сос
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 5
20/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
5
"Съберете близките си около трапезата и отпразнувайте деня, приготвяйки телешка плешка с Грейви сос"

Необходими Продукти

  • телешка плешка - около 1 кг (цяло парче)
  • за мариноване
  • горчица - 2 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • соев сос - малко
  • сол
  • черен пипер
  • за соса
  • телешки бульон - 500 мл
  • брашно от сушени манатарки - 1 с.л.
  • краве масло - към 30 г
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме и разбъркваме всички продукти за марината и с получената смес намазваме телешката плешка от всички страни.

Оставяме в затворен съд поне за 3-4 часа, най-добре за 12-15 часа в хладилник.

В зависимост от възрастта на телето и големината на парчето времето за приготвяне на месото варира. За крехко младо телешко, както в този случай, печем около час до час и 20 мин в затворен йенски съд или под фолио.

Периодично завъртаме месото и го намазваме с остатъка от маринатата.

След като месото е полуготово и при проба пуска само прозрачен сок, откриваме съда и запичаме за още 15-20 мин до златиста коричка.

Соковете от месото прецеждаме, добавяме към тях бульона и манатарките.

Овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и готвим печеното телешко, докато се редуцира до желаната за сос консистенция.

Ако желаете, може да добавите и малко печено брашно за сгъстяване.

Матираме с маслото и поднасяме телешка плешка с Грейви сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: