сряда, 30 юли

Казанлъшки понички

Публикувана от:
Видяно: 66 665 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Тестени десерти
Рецепта за Казанлъшки понички
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции12-15 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 500 мл
  • мая - ½ кубче прясна (20 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка

Приготвяне на Казанлъшки понички

Стоплете водата и постепенно разбъркайте в нея захарта, солта и маята. Започнете след това да добавяте брашното на части и разбърквайте докато се изчерпи. Трябва да се получи рядко тесто, което оставете да втаса 40 минути.

Загрейте олио (около 5-6 см) в дълбок съд. Тестото за казанлъшките понички се поставя в специален шприц за понички, но ако нямате, може да загребвате с лъжица и да пускате в сгорещеното олио.

Поничките се пържат много бързо и се обръщат, а готовите се изваждат върху решетка, за да се отцедят. Ако ги извадите направо върху кухненска хартия, от едната страна омекват и не остават хрупкави. Казанлъшките понички се поднасят с пудра захар, сладко по избор, мед и т.н.

4.5 от 77 Гласа

Отзиви (14)

  • 0
    0
    Отговор
    kremi

    2014-04-26, Оценка 1 от 5 за Казанлъшки понички

    при мен не се получиха тези понички
  • 1
    0
    Отговор
    Тони

    2014-01-23, Оценка 5 от 5 за Казанлъшки понички

    Не зная дали рецептата е вярна, но който е опитал Казанлъшките понички, вкуса си остава за цял живот
  • 2
    1
    Отговор
    реджеб

    2014-01-16, Оценка 5 от 5 за Казанлъшки понички

    Кое масло трабва да ползваме
  • 0
    1
    Отговор
    Witch
    Witch

    2013-08-26, Оценка 5 от 5 за Казанлъшки понички

    Г-н Юрий, коментарите на хората, които са опитали и са харесали предложената рецепта за "Казанлъшки понички" са красноречиви. Ще се радваме да споделите с нас Вашага рецепта за този вкусен десерт. И да не забравите да я снимате ;)))
  • 5
    0
    Отговор
    юрий

    2013-08-24, Оценка 3 от 5 за Казанлъшки понички

    господа другари налочно ли не слагате яйца в тази рецепта. то брашно и вода сие жив хляб а сте сложили име понички.защо се базикате с хората. тайна рецепта няма.съветвам ви да си коригирате "грешката"
  • 0
    1
    Отговор
    123

    2013-08-13, Оценка 3 от 5 за Казанлъшки понички

    За да не стават поничките мазни , в процеса на приготвяне на тестото , се добавя лъжичка чаена алкохол, ракията е чудесна в случая и задължително
    поничките се пържат в много гореща мазнина в по- тесен и дълбок съд, мазнината също е в по- голямо количество. Важно е котлона също да не е на максимална степен , най- добре е след като мазнината заври , да се намали на половина силата на котлона.
  • 0
    1
    Отговор
    Maргарита

    2013-06-05, Оценка 5 от 5 за Казанлъшки понички

    Не мога да повярвам,че се получиха толкова добре!Супер!
  • 0
    1
    Отговор
    ани

    2012-10-18, Оценка 5 от 5 за Казанлъшки понички

    многоо са хубави, стуваше си да се опитаа....
  • 0
    1
    Отговор
    Веско Маринов

    2012-09-18, Оценка 5 от 5 за Казанлъшки понички

    еми като не искаш мазно, не си прави понички :) капвай малко оцет в олиото
  • 0
    2
    Отговор
    niki

    2012-09-18, Оценка 3 от 5 за Казанлъшки понички

    Станаха много мазни.

Домашна и лесна рецепта за Казанлъшки понички. Намери ли това, което търсиш? Прелисти другите ни специалитети за Казанлъшки понички. Избрани рецепти от нашенската и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Казанлъшки понички в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.