Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка със сусам

Пухкава питка със сусам

Пухкава питка със сусам
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
30/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Питката за днес - пухкава и със сусам. Вие можете ли да правите такава?"

Необходими Продукти

  • мая - 40 г
  • вода - 400 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • масло - 60 г
  • сусам
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се натрошава в 100 мл хладка вода със захарта и се оставя да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавяме останалите продукти, като от яйцата се отделя един жълтък за намазване отгоре.

Замесва се средно меко тесто и оставяме да втаса 40 минути. Разделя се на три части, едната да е по-малка, тя ще е в средата на питката.

Първата част се разделя на още три. Всяко топче тесто се разточва на кръгла кора и се намазва с масло. Нареждат се едно върху друго.

Поставят се в намазана с олио тава и се нарязва на 8 триъгълника, като се започне от центъра към периферията на тавата.

Взема се всяко връхче и се обръща навън. Второто тесто се оформя по същия начин, само че с по-малък диаметър и се поставя в средата.

Срязва се отново на 8 и се обръщат връхчетата. В средата поставяме малкото топче тесто. Втасва още 40 минути на топло.

Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Питката е божествена! Поздравления за чудната рецепта!
11.07.2018 20:08