Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка в йенска тава

Питка в йенска тава

VeskaVeska
Новак
15491739
Питка в йенска тава
Снимка: Veska
1 / 3
07/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
15 парчета
"Като почитатели на питките ви казваме - страхотна е"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл леко топло
  • мая - 1/2 кубче жива
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 10 г
  • олио
  • брашно - колкото поеме (около 600 г)
  • черен сусам - за поръсване (чороту му е другото име)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко топличкото мляко се разтварят захарта и маята.

В кладенче в пресятото брашно се добавят солта, 2-3 с.л. олио, белтъкът. Добавя се шупналата мая на порции и се замесва. Маята се добавя по малко, защото тестото трябва да се получи меко, а така се увеличава времето за месене.

Вече замесеното тесто се намазва с мазнина и се оставя да втаса до удвояване на обема, като се покрива с кърпа или прозрачно фолио.

Оформят се топчета с размера на орех от добре втасалото тесто и се подреждат в предварително намазнена тава. Подреждат се на 1 ред, като не ги притискате плътно, а оставяте малко място помежду им.

Вторият ред топки се слагат в между долните - в разстоянията. Оформя се така, докато тестото свърши.

Питката се оставя да почине за 20 мин и се намазва с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко. Ръси се подправката.

Изпечете питата в загряна на 170 градуса фурна до златисто.

Готовата пита може да намажете по желание с чисто масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Охааа разкошна е, представям си аромата и...с малко шарена сол ммммм, истинско бижу !
07.08.2016 10:11
1