Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пастърма»Пастърма от свинска рибица

Пастърма от свинска рибица

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Пастърма от свинска рибица
Снимка: Мария Симова
1 / 4
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Общо
35 мин.
"Възхитително вкусно мезе с минимални усилия!"

Необходими Продукти

  • свинска рибица - 1 бр. (цяла)
  • морска сол - много сол, или ситна
  • подправки
  • сминдух - 3 ч.л.
  • червен пипер - 3 с.л.
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • лют червен пипер - на върха на ч.л. (може и без него)
  • кимион - 1 с.л.
  • кардамон - 1 с.л.
  • тъмен соев сос - 2 с.л.
  • риган - 2 с.л.
  • топла вода - 3/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има няколко технологични стъпки в приготвянето пастърмата. Нужна ви е и книжна кесия или марля - 4 бр.

Започваме с почистването и оформянето на рибицата. Разрязваме рибицата веднъж по дължина и веднъж на ширина. Измиваме добре парчетата и оставяме да се отцедят.

В метален съд с капак постиламе 1 см и половина сол, нареждаме подсушените парчета месо върху солта и притискаме добре. Сипваме още толкова сол отгоре.

Захлупваме съда, поставяме на студено място за цели три дни т.е. 72 часа.

След като изминат тези дни, изваждаме осоленото месо, измиваме добре и поставяме за 12 часа във студена вода.

След което подсушаваме много добре месото с памучни кърпи. Докато съхне, си приготвяме сместа с подправки.

В купа поставяме всички изброени подправки по-горе заедно с топлата вода. Оставяме така за около половин час. Ако сместа ни се сгъсти, наливаме още малко топла вода, трябва сместа да е като каша.

С получената каша започваме да мажем (масажираме, втриваме) всяко парче месо. След което оставяме за около половин час, за да попие месото подправките.

След това отново мажем с останалото количество смес от подправки.

Всяко парче месо поставяме в средата на книжна кесия поотделно.

Набучваме ги на ченгел (или пробиваме и завързваме с канап) като книжната кесия трябва да е с дъното нагоре.

И така сушим на студено и проветриво място за около три седмици. За по-сигурно аз след десетия ден всеки ден я наблюдавам, докато ми хареса!

Не трябва да е много суха!

Изборът на подправките е въпрос на личен вкус!

Моето домочадие не обича зелени сухи подправки като риган, чубрица, и т.н., също така и червеният пипер като подправка в пастърмата, затова не сложих, но увеличих количеството на другите съставки.

Пастърмата от свинска рибица е чудна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чудесно си описал процедурата, но осоляването за 72 часа по моят вкус е прекалено и ще стане много солено. Аз го правя 24/12 часа или 12 в сол 6 изкисване. След изкисване ги затискам между две дъски и ги оставям за 3 часа хубаво да се изцедят.
12.01.2024 19:04
1