Начин на приготвяне
Традиционно това ястие се приготвя на огнище в гърне, но тъй като практически е почти невъзможно да се изпълни в нашите съвременни кухни по старата рецепта, аз ви предлагам да използвате дълбока тенджера.
Мушниците (сушен зелен фасул) се измиват добре в гевгир под течаща вода. Накисва се в студена вода за една нощ, на другия ден водата се изхвърля, отново се измива и се прехвърля в дълбока тенджера, долива се вода, добавя се малко масло или олио и се слага на котлона да ври до готовност. Сол не се слага.
В дълбок тиган се слага останалото масло и в него се задушава до омекване нарязания на ситно кромид лук. Към него се добавят брашното, червеният пипер, брашното, настърганите домати и натрошените сушени червени чушки. Оставя се на котлона да покъкри още 10 минути.
След това съдържанието на тигана се изсипва в тенджерата при фасула. Ври още 10 - 15 минути. Накрая се добавят подправките - сол на вкус, черния пипер, чубрицата и /или/ джоджена.
Ястието се сервира в големи чинии, поднася се с купичка със смес от ябълков оцет, счукан чесън и ситно нарязан магданоз.