Постна содена питка

09/04/2012
А.Борисова
отА.БорисоваНовак
"Напук на пухкавите погачи с мая пригответе тази непретенциозна, но много вкусна постна содена питка!"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо57 504
  • Преглеждания за месеца844
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мазнина - 1 с.л. олио или зехтин
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • ядки - 1 - 2 с.л. овесени или др. за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и добавете към него солта, захарта, олиото. Угасете содата и бакпулвера в малка купичка заедно с оцета.

Добавете ги към брашното с хладката вода и замесете средно твърдо тесто. Сложете го в леко намазнена тава, оформете с ръце, покрийте с кърпа и оставете да почине за 30 минути на топло.

След това направете по желание 2 разреза на кръст по повърхността с нож, намажете с олио и поръсете с овесени ядки по желание. Сложете да се пече в загряна на 180 градуса за около 30 минути.

Към края може да проверите готовността с клечка. Готовата постна содена питка се поръсва с водичка и добре се завива с кърпа за да се запари.
подобни рецепти тук

5 12
4 7
3 6
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Стами
Стами
06.03.2014 18:22
Днес я направих , но с пълнозърнесто брашно. Страхотна е!Ще препоръчам рецептата на приятелки.
2
0
батко ти
батко ти
08.04.2013 16:08
какво ще правиш пита или ще бъркаш цимент та е толкова важно за лъжицата... прави си питата както си знаеш и ако излезне вкусна помни кво си направил... пък като искаш бъркай цимент
1
4
Виви
Виви
23.12.2013 20:31
Много, ама много е важно с каква лъжица се бърка....
За цимента нямам на идея, но за готвене е много важно ;)
2
5
албена коларска
албена коларска
05.04.2013 19:08
Хубава рецепта..обаче винаги съм се питала чаената лъжичка с връх ли трябва да бъде или изравнена?
8
1

Виж всички коментари или напиши такъв