Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени панделки за Великден

Козуначени панделки за Великден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козуначени панделки за Великден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 17с Видео
11/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
25
"Разчупете традицията и тази година посрещнете Великден с великолепни козуначени панделки вместо обичайния козунак"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (единият жълтък за намазване)
  • захар - 170 г + за поръсване
  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • ракия - 1 с.л
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 пакетчета
  • лимонова есенция - 1 ампула
  • масло - 40 г
  • мас - 40 г
  • олио - 20 мл
  • брашно - 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сипете една кафена чашка топло прясно мляко, захар една лъжичка, маята и малко брашно, разбъркайте и оставете на топло да се активира.

Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти без мазнината. Замесете меко тесто и започнете да вмъквате стопената мазнина, месете, докато я поеме до пълното усвояване.

Оставете козуначеното тесто на топло да втаса, след което оформете панделките, като разделите тестото на еднакви топки и от всяка разточите малка обла кора, която прегънете на две, средата разрежете на две места.

Краищата прегънете към средата, а средната част обърнете назад. От снимките, които представям, ще добиете представа.

Оставете панделките да втасват, след което намажете с разбития жълтък, поръсете със захар и печете в загрята фурна до златисто.

Тези вкусни ароматни козуначета са великолепна изненада за Великден! С тях ще изненадате деца и възрастни.

Козуначените панделки за Великден са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
515
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Олеле, Ванче, сега забелязах, че съм забравила да ги поръся със захар... ами...няма захар. Друг път.
16.04.2017 01:03
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Ваня, разрешавам си да кача снимка на тези прекрасни фльонги. Моите са малко по-плътни, защото топчето тесто го направих от около 100 г. Атрактивни са. В интерес на истината не съм ползвала мас, а масло и олио в полза на маслото. Не мога да пипам мас...не е моята съставка, винаги усещам аромата и това ме дразни. Когато някъде ги публикувам, а това вероятно ще стане, за да се поФаля винаги ще изписвам накрая на рецептата твоето име - Ваня Георгиева - Готвач.
Хубав и светъл празник желая!
15.04.2017 23:41
2
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Много интересна и креативна форма!! Страхотна рецепта.
Току що ги приготвих, само че не успях да издокарам добре панделките :) ,подобни станаха на вид, а вкусът е чудесен!
06.04.2017 15:26
1
7
1
Покажи всички подкоментари
Илияна Димова
Илияна Димова
Много са красиви !
19.03.2017 18:03
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Разкошно красиви кифли, Ваня! Поздравления!
19.03.2017 16:15
1
Покажи всички подкоментари