Таратор

02/08/2012
А. Борисова
отА. БорисоваНовак
"Класическа рецепта за най-приготвяната супа в българската кухня!"
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции10-12 бр.
Сготви+1 точки
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 830
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата32
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • краставици - 1 брой по - голяма или 2 броя средни
  • кисело мляко - 2 кофички (1 кг)
  • орехи - 1 пълна шепа натрошени
  • чесън - 2 - 3 скилидки или на вкус
  • вода - на око студена
  • копър - 1 връзка
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - прясно смлян на вкус
  • бял пипер - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете краставиците, като оставите само тънки резки от тъмно зелената част, което ще придаде по-приятен вид на таратора. Настържете я или я нарежете на ситни кубчета.

Разбийте 2 кофички кисело мляко добре и ги сипете в тенджерка. С вода изплакнете кофичките, за да оберете остатъка от тях и разбъркайте към киселото мляко. Добавете толкова студена вода, че да получите гъстотата на таратора, която искате.

След това сипете краставиците, както и настъргания или накълцан ситно чесън, част от натрошените орехи, нарязания ситно копърът, черен и бял пипер на вкус. Накрая объркайте финално със зехтина/олиото и посолете на вкус.

Разсипете така приготвения таратор в купички. Украсете с малко натрошени орехи и стръкче копър и поднесете.подобни рецепти тук

5 11
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

ВИЛИ-Виолета Матева
таратора е хубаво нещо през лятото ,но аз не слагам бял пипер и го приготвям без орехи -просто класически и изчистен вид си е супер
2
0
Албена
Албена
03.09.2016 16:38
Аз направо слагам кубчета лед в таратора и така за горещите дни става превъзходен.
2
0
Йорданка
Йорданка
03.09.2016 16:22
Прекрасна студена супа за през летните горещини. Най ни върви със мастика на кристали :)))
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв