Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Риба Снапер в стил Орио

Риба Снапер в стил Орио

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Риба Снапер в стил Орио
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
29/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Огнено рибно предизвикателство за чревоугодниците"

Необходими Продукти

  • снапер - 1 риба (1 кг)
  • чесън - 5 скилидки
  • зехтин - 50 мл + за намазваме на рибата
  • люта чушка - 1 бр., червена, суха
  • ябълков оцет - 50 - 60 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Орио е малко крайбрежно рибарско селце на територията на област Паис Баско в Испания.

Начинът, по който по дългогодишна традиция хората там приготвят този вид бяла риба, се е наложил и придобил огромна слава, поради това, че с малко продукти и много усет и майсторство те са постигали прекрасен резултат и така приготвената риба била невероятно вкусна, крехка и сполучлива.

Ето как и ние можем да си я приготвим и да разберем причината за придобитата слава на това селце и метода на местните рибари, набрал такава популярност.

Пригответе скара, за предпочитане с дървени въглища. Разположете решетките на 10-12 см от огъня и изчакайте да остане на тлеещи въглени.

През това време пригответе рибата, като я почистите от вътрешностите и люспите, започвайки от опашката нагоре. Оставете я цяла, без да я цепвате напълно. Не премахвайте главата. Измийте и подсушете. Не премивайте много старателно - някои майстори на рибата казват, че когато се измие, от нея се губи ценна част от вкуса. С четка намажете със зехтин - отвътре и отвън и посолете.

Поставете цялата риба върху скарата и печете 10 минути от всяка страна. Ако огънят е много силен, може да намалите това време - имайте предвид, че и когато отстраните от него, тя ще продължава да се готви под действието на все още съществуващата топлина в нея.

Накълцайте скилидките чесън и ги запържете леко в зехтина на умерен огън. Чушката разполовете или може да накълцате. Сложете и нея при чесъна и налейте оцета. След няколко секунди отстранете от огъня.

Готовата риба извадете върху голямо плато и отворете, разделете на две като разгърната книга. Залейте с приготвената смес и по желание добавете още сол.

Поднесете веднага в компания с хубаво бяло вино.

Изключително крехка и невероятно вкусна риба, която си струва да опитате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: