Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на охлювчета

Питка на охлювчета

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Питка на охлювчета
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 3
13/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
8
"Ако завивате всяко охлювче с любов, няма как да не получите най-страхотната питка на света"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1 кубче
  • масло - 50 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • хладка вода - 100 мл
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира с половината от хладкото прясно мляко, захарта и 1 с.л брашно. Към пресятото брашно добавяме активираната мая и всички останали продукти, като от яйцето ще използваме само белтъка.

Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто. Тестото се оставя на топло, за да удвои обема си поне 1 час.

Разделете тестото на 3 части и омесете всяко с малко брашно. Всяка топка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се нарязва на ивици с ширина 3 см.

Всяка ивица се навива на охлюв и се подрежда в тава, застлана с хартия за печене. Оставете питката пак да втаса за 40-50 минути и намажете с жълтъка от яйцето разбит с 1 с.л олио.

Питката на охлювчета се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

След изваждане от фурната се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи /това се прави, за да е още по мека/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: