Начин на приготвяне
За тази питка на охлювчета първо брашното се изсипва на плоска повърхност, като по средата се разстила и се оформя така нареченото кладенче. В него се поставят яйцата, киселото мляко и започва да се меси тестото за питката.
Препоръчително е първоначално брашното се смеси с яйцата с вилица или друг прибор и чак след това се меси с ръце. Добавя се разтворената с малко топла вода мая, захар и сол.
След като се замеси тестото, се оставя да втаса за около 2- 3 часа в съд, покрит с кърпа.
Оформяне: Разделяме втасалото тесто на две еднакви по големина части. Разточваме всяка топка на правоъгълници и я намазваме обилно с масло и добавяме намачкано на дребни парчета сирене.
Навиваме напречно, за да се получи дълго руло и се разрязва на равни парчета, които са като охлювчета. Парчетата се подреждат в тавата с разрязаната страна надолу/нагоре. Оставя се питката със сирене да втаса допълнително поне един час.
Преди да влезе във фурната, намажете подготвената питка отгоре с разбито едно или две яйца. По желание поръсете със сусам.
Печем празничната питка на охлювчета на 160 градуса в зарята фурна за около 40-50 мин, или до получаване на загар.
Ето че ни остава само да я сервираме на празничната трапеза.