Сармале – румънски зелеви сарми

26/11/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Знаете ли как приготвят зелевите сарми от другата страна на Дунав?"
Приготвяне40 мин.
Готвене90 мин.
Общо130 мин.
Порции15 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо11 639
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • свинско месо – 350 г
  • телешко месо – 150 г или говеждо
  • зеле - 15 листа
  • лук – 1 голяма глава
  • хляб – 50 г
  • прясно мляко
  • яйца – 1 - 2 броя
  • сланина – 1 парченце от шунка
  • бяло вино – 1 ч.ч.
  • доматено пюре – 1 с.л.
  • домати – 4 - 5 броя
  • сланина – 100 г
  • бульон – 1 кубче телешки
  • копър
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • бульон – от зелено грозде
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете 2 пъти месото в месомелачка, след което смелете и хляба, накиснат предварително в малко прясно мляко. Добавете ситно нарязаните ароматни треви, ситно нарязания и изпържен в мазнина лук, яйцата, черен пипер, сол и добре омесете.

Оформете зелевите листа за сармите. Залейте ги с бульон от зелено грозде и след като ги отцедите, поставете във всеки лист парче шункова сланина, плънката от месото и завийте стегнати сарми.

Започнете да ги пържите в мазнина и ги залейте с бульона, разтворен в топла вода. Оставете да се задушават. Добавете доматеното пюре и виното и продължете да задушавате. След това подредете сармите в щирока тенджера върху ситно накълцано зеле и парченца домати.

Поръсете с нарязаната на кубчета сланина и сложете сармале да се пекат до готовност в умерена фурна. Докато се пекат, от време на време разклащайте тенджерата.
подобни рецепти тук

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

ива
ива
01.02.2014 18:41
особено бульон от зелено грозде...
1
0
Тео
Тео
13.10.2013 14:07
Като го чета ми харесва, но да набавям 18 продукта ми се струва доста изнервящо
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв