Кака и Батко, добавям се , като изписвам наименованията на видове козунак снимани и направени от мен. Когато ги изпишеш горе в търсене на рецепти те ще излязат и ще се ориентираш по името ми - Мари14. Това са моите рецепти .
1.Козунак със заквасена сметана и какаова плънка.
2. Моят козунак Руска плитка.
3. Козунак с Маскарпоне.
03.06.2016 01:54
1
2
1
Кака и Батко
Определящото за мен при избор на рецепта за козунак беше заглавието на оригиналната "Да си направим козунак никак не е трудно". Единствената промяна в оригинала е това, че замесих тестото в хлебопекарната и първото втасване беше там. Никога през живота си не съм месил тесто преди, а сега го правя ежедневно. Нека не бягам обаче от темата - най-важното за мен е да не потроша един цял ден в приготвянето на манджата, който обаче го влече и му се занимава има пълното право да опита и по-сложни неща.
Не на последно място ще уточня и нещо друго - тази година така се стекоха нещата, че козунаците се направиха 5 дена преди Велик Ден, последният се изяде почти 5 дена след Велик Ден - нямаше никаква промяна във вкуса, а всеки знае как изглежда на втория ден купешкия козунак.
Успех!
Щом обичаш да се занимаваш и щом правиш козунаци целогодишно опитай тази рецепта и тогава отново ела тук и я оплюй! Добави си прославутата щипка сол, ползвай мая на Йоткер и нищо друго не променяй - ще ахнеш. Козунакът без ядки бухва повече!
03.06.2016 06:42
1
3
marcheva14
Кака и Батко, чукни на името ми и ще ти се отвори страницата на която можеш да видиш моите снимки и рецепти, лесно е. Нямам против винаги да дам съвет, не мисли, че аз съм ги измислила тези рецепти, винаги копирам, следя, опитвам от някои по-добри от мен. Това , че имам претенции за направата на добър козунак си е вярно. Много пъти съм пробвала, учила съм се, питала съм и винаги съм подбирала най-добрите рецепти. Резултатите сами говорят. Коментарът ми трябва да те амбицира за да се опиташ отново да направиш този прекрасен сладкиш. Аз не правя само по Великден, просто решавам някой ден и ги започвам. Това е практиката, която ме е научила да стана добра в направата им. Докато не направих според мен най-доброто на което съм способна аз не се спрях. Такава съм си във всичко, амбицията винаги ми е била водеща и не съжалявам, че съм си такава. Вярвай ми, градивно е. Виждам, че има и много по-добри от мен и аз си ги следя, записвам, копирам и опитвам и най-вече, питам.
Сърдечен поздрав! Мари14
02.06.2016 22:08
4
2
marcheva14
Сега видях тази рецепта в най-снимани рецепти. Не ми харесва определено. На външен вид на нищо не прилича, недопечен е. Няма хрупкава коричка. В рецептата пише: " 2 пакетчета суха мая", което е невъзможно, то едното е 11 г и е за 1 кг брашно, не е уточнено добре. За поръсването пише" 1 яйце и 50 мл олио", това е невъзможно, има някаква грешка. Винаги се ползва 1 яйце и 1 с.л прясно мляко или 1 яйце и 2-3 капки олио. Какви ядки, орехи, бадеми, цели или натрошени или смлени, не е уточнено. Сол -тя липсва изобщо , а е толкова важна защото разграничава вкусово смесите. Плитка, ами тя изобщо липсва и според мен се е разляла защото количеството на маята е много. Мазнината -не ми харесва ,че е само с олио, а това означа , че ще има дъх на олио, по добре е 200 г масло и 50 мл олио за да има мекота козунака. Някои кулинари даже разделят мазнината между масло, олио и мас. По принцип никога не се работи само с една и съща мазнина.
Стафидите напоени в ром са задължителни за този вид сладкиш и всички други добавки са пожелание, като локум и др. Аромати, като ром, портокалова, лимонова кора няма никакви, освен ванилия и то на прах.
Печенето - на 180 градуса е много и при тези градуси би трябвало отгоре да се получи изгаряне , а от вътре да е суров.
Имам претенции за приготвяне на този вид сладкиш и го доказвам с публикуваните си рецепти и снимки.
Не бих приготвила тази рецепта.
01.06.2016 23:59
12
1
1
Кака и Батко
Прекрасен коментар, за което благодаря!
Ще се опитам да карам по ред на номерата - недопичането е въпрос на вкус, мисля, че достатъчно добре е обяснено какво да се направи ако някой предпочита по-препечено. Може би е моя грешка неуточняването на каква суха мая да се ползва - моята е на Д-р Йоткер, 7 гр. и на самото пакетче пише, че е за 500 гр. брашно и е еквивалент на 1/2 кубче "жива" мая. Поръсването с яйце и олио е направено както е по тази рецепта, която не съм измислил аз, но нямам нищо против да пробвам и по друг начин - навсякъде твърдя точно обратното, не спирайте да експериментирате т.е. не се отчайвайте от евентуален неуспех. За чдките май си е много добре уточнено, който каквото му харесва и във вид какъвто му допада - щерката например категорично заяви, че стафиди не иска. За солта и друг писа, а аз отговорих - не мога да твърдя неща, които не съм опитвал, но това не ми пречи да опитам - може би чак догодина. За мазнината също вече е коментирано, може би масло, но в никакъв случай свинска мас - нямам амерение да правя тутманик. Няма дъх на олио, освен ако не е ползвано най-долнопробното - надявам се, че никой не си прави козунак с нещо, което му е изпаднало от някъде. Ароматите са също пожелателни, но при наличието на ванилия всичко друго ми идва в повече, а и да не забравяме, че всичко са изкуственяци, които аз се старая да огранича от менюто си. С радост бих погледнал снимките на твоите козунаци, но дай линк, че не ги открих (което не е твой фал). В крайна сметка мотото е как всеки би могъл да се справи с това "страшно" предизвикателство направа на козунак - аз се обърквам от тази проста рецепта и не мога да си представя, че бих дръзнал да се занимавам с някакви сложнотии - форумът не е за майстори (поне според мен), форумът е за аджамии като мен, които не искат да ядат купешки боклуци и им е кеф да си направят нещо собственоръчно.
Батко съм.
02.06.2016 18:58
1
1
Валентина Станкова
Без СОЛ, дори и щипка, козунакът няма да е вкусен.
25.04.2016 14:26
2
Darina Glavanakova Bakard
НАправих козунака.Стана хубав и на конци, но след като го извадих от хлебопекарната го месих още малко и добавиг още олио.Може би ако се смеси олио, мас и масло, ще стане по пръхкав. На вкус е точно.Благодаря за рецептата.
23.04.2016 21:56
1
Кака и Батко
Чувал съм, че някои ползват и мас, но не съм рискувал. Другото, което не съм писал в рецептата (защото не съм го пробвал) е удрянето на тестото в работния плот. Казват, че е достатъчно да се повдигне тестото и да се пусне десетина пъти, не е нужно да се тръшка.
Благодаря за коментара!
1.Козунак със заквасена сметана и какаова плънка.
2. Моят козунак Руска плитка.
3. Козунак с Маскарпоне.
Не на последно място ще уточня и нещо друго - тази година така се стекоха нещата, че козунаците се направиха 5 дена преди Велик Ден, последният се изяде почти 5 дена след Велик Ден - нямаше никаква промяна във вкуса, а всеки знае как изглежда на втория ден купешкия козунак.
Успех!
Щом обичаш да се занимаваш и щом правиш козунаци целогодишно опитай тази рецепта и тогава отново ела тук и я оплюй! Добави си прославутата щипка сол, ползвай мая на Йоткер и нищо друго не променяй - ще ахнеш. Козунакът без ядки бухва повече!
Сърдечен поздрав! Мари14
Стафидите напоени в ром са задължителни за този вид сладкиш и всички други добавки са пожелание, като локум и др. Аромати, като ром, портокалова, лимонова кора няма никакви, освен ванилия и то на прах.
Печенето - на 180 градуса е много и при тези градуси би трябвало отгоре да се получи изгаряне , а от вътре да е суров.
Имам претенции за приготвяне на този вид сладкиш и го доказвам с публикуваните си рецепти и снимки.
Не бих приготвила тази рецепта.
Ще се опитам да карам по ред на номерата - недопичането е въпрос на вкус, мисля, че достатъчно добре е обяснено какво да се направи ако някой предпочита по-препечено. Може би е моя грешка неуточняването на каква суха мая да се ползва - моята е на Д-р Йоткер, 7 гр. и на самото пакетче пише, че е за 500 гр. брашно и е еквивалент на 1/2 кубче "жива" мая. Поръсването с яйце и олио е направено както е по тази рецепта, която не съм измислил аз, но нямам нищо против да пробвам и по друг начин - навсякъде твърдя точно обратното, не спирайте да експериментирате т.е. не се отчайвайте от евентуален неуспех. За чдките май си е много добре уточнено, който каквото му харесва и във вид какъвто му допада - щерката например категорично заяви, че стафиди не иска. За солта и друг писа, а аз отговорих - не мога да твърдя неща, които не съм опитвал, но това не ми пречи да опитам - може би чак догодина. За мазнината също вече е коментирано, може би масло, но в никакъв случай свинска мас - нямам амерение да правя тутманик. Няма дъх на олио, освен ако не е ползвано най-долнопробното - надявам се, че никой не си прави козунак с нещо, което му е изпаднало от някъде. Ароматите са също пожелателни, но при наличието на ванилия всичко друго ми идва в повече, а и да не забравяме, че всичко са изкуственяци, които аз се старая да огранича от менюто си. С радост бих погледнал снимките на твоите козунаци, но дай линк, че не ги открих (което не е твой фал). В крайна сметка мотото е как всеки би могъл да се справи с това "страшно" предизвикателство направа на козунак - аз се обърквам от тази проста рецепта и не мога да си представя, че бих дръзнал да се занимавам с някакви сложнотии - форумът не е за майстори (поне според мен), форумът е за аджамии като мен, които не искат да ядат купешки боклуци и им е кеф да си направят нещо собственоръчно.
Батко съм.
Благодаря за коментара!