Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Багети»Багети от спелта с маслини и сушени домати

Багети от спелта с маслини и сушени домати

Багети от спелта с маслини и сушени домати
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Тези перфектни багети си плачат за една купа салата с домати и други вкусотии."

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 450 г
  • вода - 350 мл
  • жива мая - 10 г (приблизително 1/4 кубче)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - щипка
  • сушени домати - 5 бр.
  • маслини - 10 бр. , но аз сложих 10 (използвах смес от черни и зелени)
  • сух розмарин - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в леко затоплена вода заедно с щипка захар.

Брашното се пресява и се добавя солта, разбърква се и се прави кладенче, в което се сипва разтворената мая и се оставя да шупне.

След това се бърка до пълно смесване. Не се меси. Добавят се сушените домати и маслините, нарязани на ситно и по желание малко ситно нарязан розмарин. Отново се разбърква и се оставя да втасва.

След като тестото за франзелите е удвоило обема си, се изсипва на набрашнен плот и леко се разточва на квадрат приблизително с дебелина 1 см.

Нарязва се на ленти с ширина около 5 см, които се усукват и така приготвените багетки се слагат в тава, покрита с хартия за печене.

Пекат се багети от спелта с маслини и сушени домати за 15 мин на 220°С в предварително загрята фурна.

Вижте още за триковете в направата на чеснови багети, както и разберете коя е парижката франзела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Чудесна и интересна идея за приготвяне на багети и ароматни и вкусни хлебчета .
Непременно ще приготвя.
29.05.2025 10:16