Здравейте. Правя кашкавал без маята, само с лимонтозу, и става чудесен.
Въпроса ми е, защо се добавя И мая? Другото, което е.. на самото шишенце пише, че млякото трябва да изстине до 35-38 градуса, за да се добави маята. А тук пише, че се слага във врящото мляко.. Няма ли да се деактивира така маята и всъщност кашкавала се получава само благодарение на лимонтозуто, което го пресича?
Въпросът ми е към по- вещите майстори на млечното изделие. Благодаря.
05.01.2021 15:15
11
2
Anatolia Pavlova
Здравейте. Имам въпрос към Стефка. Каква мая ползвате течна или на прах? В рецепта сте написали 15 с.л мая ? Така ли е? Благодаря.
12.06.2019 16:26
4
1
1
Анонимен
15 капки мая
13.05.2024 22:28
Kostodinka Kostodinova
От козе мляко дали ще стане?
31.05.2018 20:15
4
4
1
Анонимен
Готвачнг бг
28.09.2022 14:14
1
Mona Linova
Много е вкусен :) Всички го харесаха
04.05.2018 11:43
6
1
майката на боби
много е гаден синът ми повърна
10.01.2016 19:54
22
36
хохи
гооооооо
10.01.2016 19:52
6
2
Поли
Направих от 4л мляко,625гр кашкавал. Но защо маслеността остана в суроватката- жълта и маслена, а кашкавала стана бял? Дайте съвет?
29.11.2015 18:54
58
7
Ралица
Здравейте , да споделя и аз какво ми се получи. Първият път ми се получи перфектно ,но втория не .После на третия път бях сложила две тенджери едновременно на печката и еднато се получи отново перфектно ,но другато мляко не . И в крайна сметка разбрах че трябва много добре да ври млякото като се слага лимонтузуто ,защото ако не е така колкото и лимонтузута да сложиш не се пресича както трябва . А кашкавала иначе стана страхотен.
22.05.2015 19:02
27
6
Георги
Кашкавала стана уникален.
Евала за рецептата.
24.01.2015 11:59
14
5
1
Стефка
Здравейте,аз правя кашкавал от домашно мляко-4 литра мляко ври на ключ,4с.л сол,1л.лимонтозу ври 10 минути,15с.л мая за сирене пак ври 10 минути.Кашкавала става жълт като лимон.
20.01.2016 16:02
24
3
Лиляна
Спазих рецептата точно и се получи прекрасен на вкус кашкавал
03.11.2014 18:38
7
3
шани
нищо не става,не се пресича млякото ми с лимонената киселина,сложих този път 2 пакета и пак нищо
13.07.2014 14:54
20
3
Шани
добре на мен защо не ми се пресече с лимон тозуто?
10.07.2014 21:32
20
8
Пипилота
Опитах рецептата и стана истински кашкавал....и то поне 400гр,мерси!
15.12.2013 16:29
13
5
фен на кашкавала
рецептата на Милен е точната, мая за сирене се слага в сиренето, а кашкавала само с лимонена киселина
06.10.2013 18:49
29
7
Тиана
А дали ще стане с козе мляко?
09.07.2013 12:36
1
майката на боби
да разбира се става и с овче мляко аз пробвах с трите защото ми беше любопитно
10.01.2016 20:00
Буболечка
Няма никакъв смисъл от маята като се пресича с лимонена киселина. Това, което правим в домашни условия е пресована извара. Кашкавал се прави наистина с мая, но после се меси.
09.07.2013 07:40
19
4
Милен
Може ли някой да ми обясни,защо се слага мая,след като става и без нея?
26.06.2013 22:55
8
1
Милен
Аз правя така кашкавал:
Прецеждаме млякото през тензух.
5л мляко
1 пакетче лимонена киселина
5 препълнени супени лъжици сол-може и 6.
Млякото го завираме.Отдръпваме и добавяме солта и лим.киселина.Връщаме го на огъня и го варим 5 мин.като разбъркваме леко.После се прецежда в тензух
и го притискаме.Количеството е:силно изцедено 0.650кг,по-слабо 0.750кг.Готов е за консумация след 12ч.
17.06.2013 17:36
24
1
Мърльо
Рецептата е трагедия от 4 л. мляко излиза около 200-300 г. кашкавал , просто не си хабете продуктите и времето
31.05.2013 16:05
4
7
1
Akseniq
ако искаш,може да поспорим.Аз само така правя кашкавал и става превъзходен,а това колко ще излезе като количество,зависи изцяло от млякото
05.01.2014 20:19
10
tiitibg
Много Ви благодаря за бързият отговор :) в интерес на истината по-добре е да си направя повечко :) и без това много обичам да си го хапвам ! Лек и успешен ден !
Въпроса ми е, защо се добавя И мая? Другото, което е.. на самото шишенце пише, че млякото трябва да изстине до 35-38 градуса, за да се добави маята. А тук пише, че се слага във врящото мляко.. Няма ли да се деактивира така маята и всъщност кашкавала се получава само благодарение на лимонтозуто, което го пресича?
Въпросът ми е към по- вещите майстори на млечното изделие. Благодаря.
Евала за рецептата.
Прецеждаме млякото през тензух.
5л мляко
1 пакетче лимонена киселина
5 препълнени супени лъжици сол-може и 6.
Млякото го завираме.Отдръпваме и добавяме солта и лим.киселина.Връщаме го на огъня и го варим 5 мин.като разбъркваме леко.После се прецежда в тензух
и го притискаме.Количеството е:силно изцедено 0.650кг,по-слабо 0.750кг.Готов е за консумация след 12ч.