Любимото ми гювече -така го приготвяха в ресторанта в който работех,като слагаха луканка и се казваше Сирене по Врачански,без колбас е по Шопски.
14.05.2016 08:44
4
1
Георги
Monika Ivanova, защото "Петрохан" или пък още повече сръбска наденица, това си е жива порнография,т.е. нечия измислица. Някой някога знаел ли ти е какви са тия неща? А и с прибавянето на колбас това вече е сирене по шопски, не по врачански!
14.05.2016 08:00
3
Георги
И да спрем с препирните накрая, ето ви нещо от местния Врачански фолклор(жалко, че снимката не може да се отпечата тук):
Сиренье по врачански
Мерак. Кюмбе. И жежка фурна.
И гювече – да й го турна.
И сиренье стотина грама.
Пресичано – като за двама.
Отгоре слагаме яйцето,
Да праи леко запеканка.
(Да не забраите чушлето! –
Ама йуто като зла врачанка)
Фръли го за неколко минути:
омекват сички атрибути
и стаа, баце страотия –
да муунеш и една ракия,
па да подвикнеш великански
те тва е сиренье по врачански!
Огнян Пищиков - Баце
А "пресичано" по нашия край наричаме нашенската си,домашна, българска, консервирана подправка за супи и ястия - смес от накълцани на ситно чушки и домати и "пресечени" със салицил или аспирин.
03.03.2016 08:27
16
1
Ваня Георгиева
И ние така приготвяме тази рецепта,много е вкусна.
25.02.2016 00:10
6
никнай
А ако вместо наденица му сложа риба дали ще стане по силистренски - хайде стига бе, слагате имена на класически ястия за бъркочите си които нямат нищо общо с оригинала ....
20.02.2016 21:17
2
4
Георги
Това е някаква изгъзица от някоя чудеща се какво да прави дама. Какви са тия простотии "колбас Петрохан или Сръбска наденица"?! Това е по-скоро Сирене по шопски, а не по врачански!После, къде е лютата чушка? Ей, хора, научете елементарни неща бе, дявол д аго вземе. "Сирене по врачански" е БЕЗ МЕСО!!! Оставете тия глупосто с наденици, с кренвирши и тем подобни измишльотини!!!
19.02.2016 22:48
11
1
Adriyana - Adi
Аз мисля че всеки може да си сложи любимите продукти и да си го кръсти както пожелае
19.02.2016 17:54
6
1
никнай
Неможе да злоупотребяваш с имената на класическите ястия и да ги слагаш на бъркочите си - измисли им име и няма да имам забележки, негова рвцепта негово и името а лаврите или срамът също ще са си негпви.
20.02.2016 21:24
2
2
Tommy Tomov
Аз знам,че без колбас е сирене по шопски,а с колбас е сирене по тракийски!Все пак 15 години съм работил в най-хубавите български курорти,но рецептата е хубава!
19.02.2016 17:50
4
1
AZ
Ми то У ваше село ако не е имало Петрохан и Сръбска наденица, У нашето гооолемото всичко си имахме! :)
Чеснто казано не знаех, че гюведжетата се казват така, аз само така си ги правя, и то с най различен колбас !:)
19.05.2014 15:13
1
3
елена
без колбас рецептата се нарича сирене по шопски
17.01.2014 22:50
8
1
Георги
Това е някаква пародия на "Сирене по врачански"!!! Първо, рецептата е основно с краве сирене, масло, люто чушле и яйце(в редки случаи), не с наденици някакви, второ някога не е имало нито сръбска наденица, нито "Петрохан"! Откъде ги е измислила "авторката"???
17.01.2014 20:49
3
2
1
Monika Ivanova
Е как пък да няма Петрохан и сръбска наденица?
09.05.2016 10:12
1
1
ВРАЧИАНКУ
айде сбийте се врачанките за един колбас ама че сте тъпи
05.01.2014 14:52
4
7
1
Георги
ти пък си гледай работата!
25.02.2016 07:26
2
Марина
Гювеча не се слага в загряна, а в СТУДЕНА фурна, в противен случай ще се разделите с него.
02.12.2013 17:19
10
1
Ема
Аййй, колко грешки от бързане!
26.11.2013 18:58
1
Ема
Не самоче не се слага колбас, а и домати не се слагат. Оригиналното сирене по врачански е само сирене с масло, червен пипер и люто чушле. С домате и лук е вече сирене по шопски, а с колбас е вече някаква импровизация по темата.
26.11.2013 18:57
1
2
Ани
до друга врачанка:НЕ се слага колбас!!!Категорично!!!Който Ви е предал рецептата с колбас-не е бил кореняк врачанин!!!Но, няма лощо и с колбас да е, щом Ви е вкусно!!!
11.11.2013 19:42
2
Ivan Cenov
Това е добро. Правих го вчера. Но сиренето и доматите нарязах на много малки парчета, добавих лук и зелена чушка, пак на ситно - всичко това смесено + малко олио или зехтин. В микровълнова печка за 7 минути, полсе добавяне на яйцето + босилек + още пет минути. Чудесно е.
20.10.2013 18:34
1
3
Роси
Защото се пука и после трябва ново, и аз от моята майка, така съм чувала ;)
11.10.2013 17:44
1
1
друга Врачанка
Аз пък слагам винаги колбас, кзвам като ВРАЧАНКА
11.10.2013 14:37
1
2
Врачанка
И в сиренето по Врачански не се слага колбас, казвам го като Врачанка :)
Сиренье по врачански
Мерак. Кюмбе. И жежка фурна.
И гювече – да й го турна.
И сиренье стотина грама.
Пресичано – като за двама.
Отгоре слагаме яйцето,
Да праи леко запеканка.
(Да не забраите чушлето! –
Ама йуто като зла врачанка)
Фръли го за неколко минути:
омекват сички атрибути
и стаа, баце страотия –
да муунеш и една ракия,
па да подвикнеш великански
те тва е сиренье по врачански!
Огнян Пищиков - Баце
А "пресичано" по нашия край наричаме нашенската си,домашна, българска, консервирана подправка за супи и ястия - смес от накълцани на ситно чушки и домати и "пресечени" със салицил или аспирин.
Чеснто казано не знаех, че гюведжетата се казват така, аз само така си ги правя, и то с най различен колбас !:)