Начин на приготвяне
Пресейте брашното и оформете като кладенче. В него сипете солта, захарта и маята разтворена в топлата вода. Замесете от продуктите тесто и го оставете да втаса за 30-40 минути.
Поръсете върху плота брашно и разточете тестото на кора, дебела 1 см.
Изрежете кръгове с голяма чаша, ринг или подходяща купичка с диаметър около 10 см. Оформете геврек, като за целта, по средата на всеки кръг, поставете чаша с по-малък размер и срежете вътрешен кръг с по-малка окръжност.
Сложете на огъня тенджера с два литра вода. Щом загрее, добавете 1 с.л. сол и 1 с.л. мед.
Когато водата заври, пускайте в нея по две-три гевречета наведнъж. Щом изплуват на повърхността, изчакайте ги 1 минута и ги обърнете и от другата страна.
След още една минута ги извадете с решетъчна лъжица и ги подредете в широка тава върху хартия за печене, намазана с четка с една лъжица олио.
Сложете гевреците да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Печете ги 15-на минути или до приятно зачервяване.
Коментари