Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Мезета»Домашно опушени сардини

Домашно опушени сардини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашно опушени сардини
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Автентичен деликатес, който вече може да приготвите и вкъщи"

Необходими Продукти

  • сардини - 500 г
  • сол - около 1 кг едра
  • зехтин - 400 мл
  • розмарин - сухи клонки (или мащерка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замразете рибките за 48 часа и после ги отмразете.

Почистете сардините и всяка разделете на две отделни, чисти от кости, доколкото е възможно филенца.

Сардините имат множество малки костички освен централната. Те са много фини като косъм и в зависимост каква топлинна преработка претърпяват понякога тези костици, дори не се усещат.

Нашите пушени сардини няма да претърпят топлинна обработка - затова ги почистете възможно най-добре. За целта най-ефикасния помощник би ви била една обикновена пинсета. С нея издърпайте видимите кости.

На дъното на удобен съд положете пласт едра сол и върху него подредете пласт филенца от сардини на един ред. Върху тях отново застелете равномерно от едрата сол, пак подредете сардинки и така, докато ги изчерпате. Накрая завършете със сол.

Приберете в хладилник за 1 денонощие за да узреят.

Готовите узрели филенца извадете и почистете от солта. Сложете ги в голям огнеупорен съд.

Запалете клонките розмарин или мащерка - който аромат предпочитате от двата. Поставете клонките в съда при сардините и завийте много бързо с алуминиево фолио. Оставете ги така за 2-3 часа да се опушат и поемат аромата.

Ароматните опушени рибки подредете в съд, който може да затворите херметически. Залейте обилно със зехтин и оставете да престоят още няколко часа преди консумация. Не е проблем да ги консумирате и веднага.

Идеални са за препечени филийки в комбинация с домат или за шишчета в компания с маринован лук.

Чудесно могат да намерят място на нашата трапеза и като добавка в различни салати. Стават крехки, вкусни, един автентичен деликатес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: