Начин на приготвяне
Глухарчето е богат източник на ценни хранителни вещества, особено витамини А, К, С и Е и минералите калций, желязо и манган.
Редовната консумация на растението помага за подобряване и на зрението поради наличието на лутеин и зеаксантин в него.
В народната медицина глухарчетата се използват като диуретик, за лек при чернодробни, уринарни и бъбречни проблеми.
Глухарчето е вълшебен тоник за цялото тяло.
Измиваме прясно набраните листа от глухарче. За да намалим нагарчащия им вкус, ги накисваме за половин-един час в студена вода, в която сме добавили малко сол (3 с.л. на един литър вода).
Отцеждаме листенцата от водата, измиваме ги още веднъж със студена вода и ги подсушаваме. Прехвърляме ги в подходяща чиния.
Зелената салата се подправя със сол, лимонов сок и зехтин, поръсва се сварената царевица и наситнените зелен лук и магданоз и се поднася.
По желание може да добавите и препечени на сух тиган орехови ядки.
Енергийната Салата с глухарчета е готова.