Начин на приготвяне
Маята се активира със захарта, 2 с.л. брашно и топлото мляко, разбърква се и се покрива за 15-20 мин. Содата се размива в киселото мляко. След това от брашното и останалите продукти се омесва средно на твърдост тесто.
Хубаво омесеното и гладко тесто се покрива с кърпа за 20 минути, колкото да се отпусне. Когато то е готово се дели на 3 части.
Всяка част се точи на правоъгълна кора, може и с ръце да се раздърпа. Намазва се с олио /по-добре е с масло/, ръси се част от едро натрошеното сирене и кората се навива на руло. Рулото се усуква и се разтегля леко в двете посоки.
Така направено то се завива на охлюв и се реди в средата на тава /30 см/, застлана с хартия за печене и намазана с олио.
По същия начин се приготвят и другите две части, които се завиват около предното руло. Но второто и третото руло се редят в тавата на разстояние, едно от друго /1 см/, за да има място тутманикът да
втаса.
Оформеният тутманик се покрива с найлон и се оставя на топло място, за около 30 минути.
След това с четка, потопена в разбития на пяна белтък с млякото и олиото, тутманикът се намазва
навсякъде и се поставя във фурната за печене.
Тя се включва първоначално на 180 градуса на долен реотан за 20 минути. След това се включват и двата реотана на 170 градуса с вентилатор. Пече се така още 20-тина минути или до приятен за вас загар.
Готов, тутманикът се изважда от фурната, покрива се с кърпа, напръсква се леко с вода и след около 10-15 минути се поднася топъл с айран или кисело мляко.
Да ви е сладко - тутманикът става душичка!
Коментари