Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Пухкав Тутманик с Мая и Сирене

Пухкав Тутманик с Мая и Сирене

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Пухкав Тутманик с Мая и Сирене11 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"По какво се познават майсторите в кухнята ли - по пухкавия тутманик, разбира се"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 - 700 г
  • яйца - 1 бр +1 жълтък
  • мая - 25 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сирене - 150 г
  • за намазване
  • белтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира със захарта, 2 с.л. брашно и топлото мляко, разбърква се и се покрива за 15-20 мин. Содата се размива в киселото мляко. След това от брашното и останалите продукти се омесва средно на твърдост тесто.

Хубаво омесеното и гладко тесто се покрива с кърпа за 20 минути, колкото да се отпусне. Когато то е готово се дели на 3 части.

Всяка част се точи на правоъгълна кора, може и с ръце да се раздърпа. Намазва се с олио /по-добре е с масло/, ръси се част от едро натрошеното сирене и кората се навива на руло. Рулото се усуква и се разтегля леко в двете посоки.

Така направено то се завива на охлюв и се реди в средата на тава /30 см/, застлана с хартия за печене и намазана с олио.

По същия начин се приготвят и другите две части, които се завиват около предното руло. Но второто и третото руло се редят в тавата на разстояние, едно от друго /1 см/, за да има място тутманикът да

втаса.

Оформеният тутманик се покрива с найлон и се оставя на топло място, за около 30 минути.

След това с четка, потопена в разбития на пяна белтък с млякото и олиото, тутманикът се намазва

навсякъде и се поставя във фурната за печене.

Тя се включва първоначално на 180 градуса на долен реотан за 20 минути. След това се включват и двата реотана на 170 градуса с вентилатор. Пече се така още 20-тина минути или до приятен за вас загар.

Готов, тутманикът се изважда от фурната, покрива се с кърпа, напръсква се леко с вода и след около 10-15 минути се поднася топъл с айран или кисело мляко.

Да ви е сладко - тутманикът става душичка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
520
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта,Благодарим!
13.05.2024 23:57
1
Анонимен
Анонимен
Тестото стана ужасно лепкаво и се късаше! Съпер фейк рецепта, но късно го осъзнах-когато видях,че трябва да се маже с белтък ?
24.05.2023 00:51
2
2
Siriniti
Siriniti
Много мекичък стана благодаря за рецептата. Аз сложих друга плънка и пак стана супер ,чуден е .
13.06.2021 18:19
Ina Spasovska
Ina Spasovska
Стана много хубав! Благодаря за рецептата.
08.06.2019 13:11
3
2