Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Хляб от спелта със сода

Хляб от спелта със сода

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб от спелта със сода
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"За онези от вас, които знаят, че здравето започва с качествената храна"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 200 г
  • пшенично брашно - 50 г + за поръсване на плота и доизмесване
  • айрян - 150 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 5 - 6 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно в купа, направете кладенче и в него сипете водата, залейте я с оцета и когато се образуват балончета налейте айряна, в който сте разтворими предварително солта.

Замесете меко, но нелепнещо тесто ръсвайки си по малко от бялото брашно докато спре да ви лепне.

Тестото не трябва да се меси дълго време, за да не се неутрализира набухвателния ефект на содата.

Оформете хлебче и включете фурната да загрее до 180 градуса докато през това време тестото почине.

Изпечете за 30-35 минути или до суха клечка, като задължително внимавате да не отворите фурната преди изтичането на 20-тата минута.

Охладете върху решетка и поднесете с любимо ястие.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: