Начин на приготвяне
Двата вида брашно и солта се смесват в дълбока купа и се разбъркват добре до еднородно смесване. По средата се прави кладенче, слага се захарта и се натрошава маята. Върху маята се наливат 200 мл от водата. Разбърква се само по средата, докато се получи кашичка. Купата се покрива с кърпа и се оставя за 15-20 минути да се активира маята.
След това време се добавя останалата вода и зехтина и се обърква лепкаво тесто. След това върху набрашнен плот се изсипва тестото и леко се доомесва, колкото да спре да лепне толкова много.
В същата купа се поръсва брашно, връща се тестото и се поръсва отново с брашно. Закрива се кърпа и се оставя за 2-3 часа да втаса, докато утрои обема си. Това е най-добре да се случи на стайна температура.
Ако е много студено, фурната се загряза на 50 градуса и се изключва. В нея се поставя купата с тестото, покрито с кърпа.
Тестото се изважда и се доомесва с 2-3 движения, за да стане с по-малка форма, след това се покрива с кърпа и се оставя за още 30 минути да втаса. През това време се загрява фурната на 230 градуса и се слага чугунена купа, тава с капак, да се загрее.
След тези 30 минути се изважда внимателно купата (да не се изгорим) и се поставя в нея тестото оформено като топка (или овал - зависи от формата, която имате).
Затваряме с капак тестото и слагаме купата във фурната да се пече. След 30 минути махаме капака и печем още 10-12 минути, докато ни хареса загара на коричката.
След като е готов, хлябът се изважда на скара и се оставя да изстине напълно - тогава се реже.
Този хляб е със сбита структура, едри шупли и дебела, хрупкава кора.
Коментари