Начин на приготвяне
Затопля се прясното мляко заедно със захарта, слагате и маята и 1 чаена лъжица брашно. Оставате сместа да втаса. През това време си пресявате брашното.
Разбивате яйцата, киселото мляко и солта. Правите си кладенче в брашното и сипвате яйчената смес и втасалата мая. Започвате да месите. Когато тестото спре да лепне, го оставяте за около половин час да втаса, като го покривате с фолио и кърпа.
Когато е готово, го разделяте на три топки. Разточвате всяка поотделно, като всеки лист намазвате обилно с разтопеното масло.
Нареждате трите кори една върху друга, навивате ги на руло и след това режете пънчета, широки около 4-5 сантиметра.
Нареждате ги в тава с хартия, която също може леко да намазните.
Мажете питката с разбит жълтък. Печете на предварително загрята фурна на 160 градуса за 1 час.
Маслената пита е много вкусна!