Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслена пита

Маслена пита

Yuliya KenderlievaYuliya Kenderlieva
Новак
2813766
Маслена пита
Снимка: Yuliya Kenderlieva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Затваряме очи и почти усещаме онзи неповторим аромат на извадена от фурната пита"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • масло - 125 г
  • мая - 1/2 жива (21 г)
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопля се прясното мляко заедно със захарта, слагате и маята и 1 чаена лъжица брашно. Оставате сместа да втаса. През това време си пресявате брашното.

Разбивате яйцата, киселото мляко и солта. Правите си кладенче в брашното и сипвате яйчената смес и втасалата мая. Започвате да месите. Когато тестото спре да лепне, го оставяте за около половин час да втаса, като го покривате с фолио и кърпа.

Когато е готово, го разделяте на три топки. Разточвате всяка поотделно, като всеки лист намазвате обилно с разтопеното масло.

Нареждате трите кори една върху друга, навивате ги на руло и след това режете пънчета, широки около 4-5 сантиметра.

Нареждате ги в тава с хартия, която също може леко да намазните.

Мажете питката с разбит жълтък. Печете на предварително загрята фурна на 160 градуса за 1 час.

Маслената пита е много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: