Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Фритата»Фритата с Праз и Картофи

Фритата с Праз и Картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Фритата с Праз и Картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
3 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Вкусна е, ама много вкусна и се приготвя за по-малко от 30 минути"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 бр. големи
  • праз - 1 стрък
  • яйца - 4 бр. L - XL
  • сол - 2 - 3 щипки
  • черен пипер - по желание
  • магданоз - по желание
  • олио - или зехтин за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на кубчета, малко по-малки от такива за мусака.

Сложете ги да се пържат в мазнината с малко сол на умерен огън, като ги разбърквате от време на време.

Нарежете праза и когато картофките омекнат, добавете и него с още малко сол.

Пържете двата зеленчука до златисто и отцедете от мазнината.

Разбийте яйцата с малко сол и по желание прясно смлян пипер и накълцан магданоз.

Сипете яйчената смес в тигана с олиото и след няколко секунди сипете и разпределете равномерно картофите с праза. Това е и основната разлика между фритата и испанската тортиля, при която се смесва първо всичко и тогава се слага в тигана.

Запечете на тих до умерен огън от едната страна и оттук нататък може да процедирате по три начина. Единият е да пъхнете във фурната на включен само горен реотан, за да се запече отгоре.

Другият вариант е да захлупите с капак и да оставите на тих огън, докато яйцата се втвърдят. Третият начин е да обърнете и запечете и от другата страна подобно на тортиля.

Разлика между тортиля еспаньола и фритата е също наличието на черен пипер и магданоз, в случай че използвате.

Някои италианци например варят картофите, режат ги на кубчета и тогава ги слагат при яйцата на котлона, това определено е по-здравословно, но пък според мен не толкова вкусно.

Вие решете как най-добре да си пригответе този италиански специалитет, така приличащ си с испанска картофена тортиля и дори наподобяващ на нашия пататник.

Всяка култура обаче е вложила нещо различно от себе си и с това го е направила свой и уникален.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: