Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на кубчета, малко по-малки от такива за мусака.
Сложете ги да се пържат в мазнината с малко сол на умерен огън, като ги разбърквате от време на време.
Нарежете праза и когато картофките омекнат, добавете и него с още малко сол.
Пържете двата зеленчука до златисто и отцедете от мазнината.
Разбийте яйцата с малко сол и по желание прясно смлян пипер и накълцан магданоз.
Сипете яйчената смес в тигана с олиото и след няколко секунди сипете и разпределете равномерно картофите с праза. Това е и основната разлика между фритата и испанската тортиля, при която се смесва първо всичко и тогава се слага в тигана.
Запечете на тих до умерен огън от едната страна и оттук нататък може да процедирате по три начина. Единият е да пъхнете във фурната на включен само горен реотан, за да се запече отгоре.
Другият вариант е да захлупите с капак и да оставите на тих огън, докато яйцата се втвърдят. Третият начин е да обърнете и запечете и от другата страна подобно на тортиля.
Разлика между тортиля еспаньола и фритата е също наличието на черен пипер и магданоз, в случай че използвате.
Някои италианци например варят картофите, режат ги на кубчета и тогава ги слагат при яйцата на котлона, това определено е по-здравословно, но пък според мен не толкова вкусно.
Вие решете как най-добре да си пригответе този италиански специалитет, така приличащ си с испанска картофена тортиля и дори наподобяващ на нашия пататник.
Всяка култура обаче е вложила нещо различно от себе си и с това го е направила свой и уникален.
Добър апетит.