Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманичета с крема сирене

Тутманичета с крема сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тутманичета с крема сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Струва си да стане човек рано-рано, да замеси сочни тутманичета, да похапне сладичко"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • мая - 20 г жива
  • прясно мляко - 120 мл
  • масло - 100 г Полуразтопено
  • крема сирене - 160 г (Тип Филаделфия)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 с.л. равни
  • сирене - около 200 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята във леко затопленото прясно мляко, сложете захарта и две лъжици брашно и разбъркайте на рядка кашичка. Покрийте съда с кърпа и оставете за 5-7 минути.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сложете крема сиренето (на стайна температура), маслото, солта и шупналата мая.

Замесете тесто, като си добавяте брашно, докато спре да лепне и тестото стане пухкаво, меко и еластично. Важно е да знаете, че това се постига с повечко месене и колкото се може по-малко добавяне на допълнително брашно.

Върнете тестото в купата, покрийте я и оставете на топло да удвои обема си за 40 минути, след което разделете на 5 топки.

Всяка разточвайте на дебела кора и върху нея разпределяйте плънка от натрошеното сирене, смесено с едното яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазваме накрая). Сиренце може да сложите, колкото ви харесва - някои обичат с повечко, други по-малко, аз слагам 200-220 г.

Тутманичетата оформете, като навиете всяка кора на рулце и после на охлюв или в кръгла форма като топчици - подгъвайки краищата нагоре и затваряйки с плънката вътре в центъра.

Подредете оформените тутманици в тавичка, покрита с хартия за печене или обилно намаслена, оставяйки разстояние между тях. Идеално се побират в стандартната правоъгълна тавичка, която има във всяка фурна.

Оставете да бухнат за още 30-40 минути в топло помещение, в което е важно да не става течение.

Намажете втасалите тутманичета със разбития с малко вода и олио жълтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Щом видите, че са добили златист загар пробвайте с клечка и излезе ли суха, готови са.

Подредете върху решетка и оставете да изстинат, след което им се насладете с чаша айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: