Царски пастет

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Царски пастет1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Страхотна визия, страхотен вкус - наистина ястие, подходящо дори за царска трапеза"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 250 г
  • масло - 120 г или олио
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч., може и кисело
  • за плънката
  • спанак - 500 г
  • сол
  • сирене - на око
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък и 1 жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от посочените за него продукти. Измесете го добре и го оставете да почине 90 минути на хладно място.

Разточете го на по-дебела елипсовидна кора, прехвърлете я и я разстелете равномерно в намаслена тава и оставете краищата да висят извън тавата.

Отгоре ѝ разпределете плънката, приготвена от от почистения, бланширан и нарязан спанак, размесен със сирене, яйцето + белтъка, малко сол и киселото мляко.

Прихлупете краищата, намажете с разбития жълтък и изпечете пирога в умерена фурна.

Царският пастет е готов.

Източник: Петстотинъ деветдесеть и деветь най-нови и изпитани готварски рецепти, 1940 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: