Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Сочен сладкиш с орехи и крем

Сочен сладкиш с орехи и крем

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сочен сладкиш с орехи и крем
Снимка: Мария Симова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Ние сме твърдо ЗА кафето да се сервира с домашни сладкиши, по възможност с този сладкиш с орехи и крем"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • орехови ядки - 1 ч.ч. смлени
  • брашно - 1 ч.ч.
  • грис - 250 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сироп
  • захар - 500 г
  • вода - 600 мл
  • яйчен крем
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 800 мл
  • брашно - 5 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте яйцата със захарта и добавете останалите продукти по реда, по който са изписани, като предварително сте смесили брашното с бакпулвера. Сипете сместа в тава с размери 20х35 см, предварително намаслена с олио и поръсена с брашно, заравнете и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса и печете за около 25-30 минути.

Докато сладкишът се пече, сварете сиропа, като смесите захарта и водата, след като заври, варите 5 минути.

Извадете готовия сладкиш и залейте равномерно със сиропа, оставете да се охлажда.

Сварете крема, като в купа смесете разбитите яйца със захарта и ванилиите.

Добавете 100 мл от студеното прясно мляко и брашното, разбъркайте до еднородна смес.

Останалото мляко поставете на котлона да заври и при непрекъснато бъркане добавите яйчената смес, варите до сгъстяване на крема. В края добавете маслото, нарязано на кубчета, и бъркате, докато се разтвори напълно.

Залейте сладкиша с крема и поръсете с 3-4 с.л. смлени орехи, оставете да се охлади напълно и стегне крема за 2-3 часа, сервирате студен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mirа
Mirа
Извинете, захарта не е твърде много в тази рецепта? Не мога да преценя дали да намаля малко от тази, за сиропа.
03.01.2020 22:20
4
Мария
Мария
Само да попитам, не трябва ли сладкиша да е изтинал преди заливката, а сиропа да е топъл, или обратното!
28.01.2019 14:53
8
1
1
Покажи всички подкоментари
София В.
София В.
Много добра рецепта!Вече любим сладкиш на цялото семейство.
30.12.2018 10:46
3
2