Начин на приготвяне
В голямо гърне или голям гювеч, който да побере всички продукти, се поставят нарязаните на парчета сурови говежди гърди, гъска, свински гърди, сурово цвекло - рендосано и престояло във вода.
Всички други зеленчуци се нарязват и се добавят, заливат се със сока и водата и се слага да заври. Щом заври, се отпенва и когато спре да се пени, съдът се поставя в загрята фурна, като преди това се посолява, ако има нужда. Да не забравяме, че се слага зелев сок, добавя се и черният пипер.
Боршът се вари 4 часа. Изважда се от фурната и се поръсва с копъра и срития чесън със сланина (нарязана на ситно) и сметана, разбърква се.
По рецептата се сервира с каша от просо, но смятам, че с препечени филийки е по-добре.
П.П. Когато го правя, първо го слагам в голяма тенджера да заври и отпенвам, после го преливам внимателно в гърнето и го слагам във фурната.