Начин на приготвяне
За тестото:
Разтворете маята в хладко мляко, добавете захарта, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете за 10 минути.
Изсипете 250 г брашно в по-дълбок съд, добавете бакпулвера и разбъркайте. След това добавете олиото, киселото мляко и разбитото яйце. Към всичко това добавете разтопената мая и като постепенно добавяте останалото брашно (250 г), замесете по-меко тесто.
Намажете найлоновата торбичка с олио и сложете в нея тестото. Завържете я добре и я оставете да престои в хладилник поне 4 часа (в идеалния случай 6 часа, но ако не можете да чакате толкова дълго, можете да използвате тестото след 4 часа в хладилника).
Разстелете тестото за кифли върху набрашнена работна повърхност и го разточете на голям кръг с точилка. Нарежете на триъгълници. Нанесете по една чаена лъжичка течен шоколад върху всеки от триъгълниците, навийте кифличките и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете да престои 15 минути.
След това включете фурната и я загрейте на 220 °C за 15 минути. Разбийте яйцето със заквасената сметана, намажете кифличките и ги печете на 180 °C за 25 минути. Извадете готовите бухнали кифлички от фурната, оставете ги да изстинат, след което ги оваляйте в пудрата захар.
Съвет: Количеството на изброените съставки (продукти) е половината от мярката. Можете да удвоите всички съставки и да държите тестото в хладилника до 5 дни, ако ви е необходимо, направете кифлички, пайове, мекички, понички... Аз направих сладък вариант, можете да направите солени кифлички с пълнежа от свой избор.
Солени или сладки кифлички от лудо тесто - много са вкусни.
Приятно!