Начин на приготвяне
Започва се с приготвянето на крема, за да се охлади малко, докато се приготвят корите.
В касерола се изсипва млякото, половината захар, мастиксът, ванилията и целите парчета лимонова кора. Оставя се на умерен котлон до точка на кипене. Междувременно се разбъркват грисът и захарта, това ще помогне да не станат на бучки при варенето.
Изважда се лимоновата кора и се изсипва в горещото мляко грисът със захарта и фино настърганата лимонова кора, разбъква се през цялото време, докато се получи гъст крем, около 3-4 мин. Сваля се от котлона и се оставя настрана.
Фурна 180 градуса.
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
Маслото се разтопява. Корите се отварят и се изброяват 6 бр. Първата кора се поставя в тавата и отгоре се посипва с лъжица с масло. Поръсва се с част от захарта. Покрива се с втора кора, също се посипва навсякъде с масло, следва и малко захар, трета кора - масло, захар и така до 5-та кора.
Шестата кора се покрива с масло само от едната и страна, а другата се прихлупва отгоре, получава се правоъгълник. Само от едната страна, горна или долна, се намаслява с масло и се сгъва. Този правоъгълник се поставя в центъра на корите в тавата.
Отгоре върху правоъгълника се излива целия крем, леко се разпределя с шпатула да не стои като топка точно по средата и се загръща с корите, които са отстрани, като преди това се намасляват, за да се получи малък пакет.
Ако случайно не може да се покрие или се накъсват корите е съвсем възможно да се постави но само една кора отгоре, като се прибират краищата ѝ навътре под всички останали кори с помощта на шпатулата. Отгоре се излива останалото масло.
Пече се на 180 градуса за около 30 мин или до хубав златист загар. Оставя се да се охлади, поръсва се с пудра захар и канела и се нарязва на тесни правоъгълни парчета.
Източник: Dimitra`s Dishes
Това е още един сладък вариант, освен със сирене Фета и Рикота, на тази прекрасна гръцка баница Бугаца, която неведнъж сме опитвали в Солун или най-вече в Серес, а и не само там, има я из цяла Гърция.
Получава се прекрасен десерт, хрупкав, ароматен на лимон, масло и ванилия и пълен с мек фин крем. Изключително лесно се приготвя и винаги е с прекрасен резултат.
Коментари
Кога се пече???