Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Семифредо»Семифредо от пъпеш с домашен крокан и тофи

Семифредо от пъпеш с домашен крокан и тофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Ще повярвате ли, че този невероятен десерт се приготвя само за половин час?"

Необходими Продукти

  • За семифредо
  • пъпеш - 160 г
  • сметана - 300 мл сладкарска, течна
  • захар - 30 г (в случай, че сметаната е непосладена)
  • За крокан
  • захар - 100 г
  • бадеми - 50 г белени
  • вода - 1 ч.л.
  • За тофи заливка
  • масло - 60 г
  • сладкарска сметана - 100 мл течна
  • кафява захар - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе домашния бадемов крокан, като за целта накълцайте бадемите, ако са цели. В случай, че разполагате с филирани само е достатъчно да ги натрошите с пръсти.

В съд с дебело дъно сипете захарта със лъжичката вода и когато се карамелизира (докато карамелът е още светъл) сипете бадемите и разтърсете съда леко. Излейте върху намазнена хартия за печене на тънък пласт и оставете да изстине.

Изстиналата плочка карамел с бадеми натрошете в каната на блендер и пуснете на средна скорост за 3-4 секунди, за да се натроши на дребно всичко, но не и да става на прах.

Разбийте сметаната. Не се старайте да става твърда, а да остане кремообразна. Прибавете към нея 4 с.л. от приготвения крокан и разбъркайте.

В блендера смелете на кашичка пъпеша със захарта, в случай че сметаната ви е неподсладена. Съединете плодовата смес със сметановата, като разбъркате внимателно.

Разсипете в малки чашки, 4 на брой, без да ги пълните догоре и приберете във фризер за 30-40 минути.

Тофи заливката, пригответе като загреете на умерен огън сметаната, маслото и кафявата захар. Варете, разбърквайки, докато сместа добие карамелен цвят - около 7-8 до 10 минути, може и на слаб огън за малко повече време. Оставете да се охлади леко, но не напълно.

Залейте семифредото с тофи заливката и поръсете обилно с останалия крокан. Поднесете веднага, за да се усети контраст - леко топло и студено.

Божествен десерт! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: