Петровско Пиле с Ориз

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Петровско Пиле с Ориз
Снимка: Зори
7 / 8
11/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
125 мин.
Порции
6
"Такова вкусно петровско пиле приготвяме, че ще ви стане любимо и ще го хапвате не само по Петровден"

Необходими Продукти

  • пиле - 1. 7 кг
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • масло - 80 г
  • лук - 1 глава или 1/2 връзка зелен лук
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • горски гъби - 1/2 ч.ч. сушени (манатарки, пачи крак, челядинки)
  • чушки - 1 бр. зелена
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица - 1 с.л.
  • магданоз - 6 с.л. ситно нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива хубаво под течаща студена вода и натрива отвътре и отвън с червен пипер, черен пипер и сол. Оставя се настрани. Ако има дреболийки, се почистват, измиват, наситняват и оставят за плънката.

Оризът се изплаква през няколко води и се залива с гореща вода. Сушените горски гъби се заливат също с гореща вода и се оставят да се накиснат.

В тиган заедно с маслото и олиото се запържват наситнените лук и чесън. Като се позапържат до златисто, се добавя почистената и нарязана на ситно зелена чушка, отцедените от водата и накълцани на ситно сушените гъби и дреболийките на пилето. Добавя се и отцеденият от водата ориз и се запържва, докато поеме мазнината.

След това се сипва водата от гъбите, около една кафена чаша, и плънката се разбърква, докато оризът набъбне и дръпне течността. При необходимост може да се долее още половин-една чаша от гъбената вода. След това плънката се овкусява със сол, черен пипер, чубрицата и магданоза.

С готовата плънка се пълни пилето и отворът се зашива с конец или се прищипва с няколко клечки за зъби. Пилето се прехвърля в гювеч, на дъното му се изсипват две кафени чаши вода и пилето се поръсва с малко олио. Захлупва се глинения съд и се слага в студена фурна.

Фурната се загрява на максимална температура и включен вентилатор и след десетина минути се намалява на 160-180 градуса.

Пилето се пече около час и 15 минути, след което похлупака се маха и пилето се връща във фурната за 10 - 15 минути до получаването на апетитен загар.

След това фурната се изключва, пилето се похлупва и се оставя поне 20 минути да си почине, преди сервиране.

Поднася се със свежа сезонна салата по ваш вкус и не забравяйте да махнете конеца или клечките за зъби преди това.

Петровското Пиле с Ориз е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Buftichka
Buftichka
Изглежда доста апетитно. Мисля да опитам да го направя !
24.07.2018 22:11
5
1
Покажи всички подкоментари