Начин на приготвяне
Пилето се измива хубаво под течаща студена вода и натрива отвътре и отвън с червен пипер, черен пипер и сол. Оставя се настрани. Ако има дреболийки, се почистват, измиват, наситняват и оставят за плънката.
Оризът се изплаква през няколко води и се залива с гореща вода. Сушените горски гъби се заливат също с гореща вода и се оставят да се накиснат.
В тиган заедно с маслото и олиото се запържват наситнените лук и чесън. Като се позапържат до златисто, се добавя почистената и нарязана на ситно зелена чушка, отцедените от водата и накълцани на ситно сушените гъби и дреболийките на пилето. Добавя се и отцеденият от водата ориз и се запържва, докато поеме мазнината.
След това се сипва водата от гъбите, около една кафена чаша, и плънката се разбърква, докато оризът набъбне и дръпне течността. При необходимост може да се долее още половин-една чаша от гъбената вода. След това плънката се овкусява със сол, черен пипер, чубрицата и магданоза.
С готовата плънка се пълни пилето и отворът се зашива с конец или се прищипва с няколко клечки за зъби. Пилето се прехвърля в гювеч, на дъното му се изсипват две кафени чаши вода и пилето се поръсва с малко олио. Захлупва се глинения съд и се слага в студена фурна.
Фурната се загрява на максимална температура и включен вентилатор и след десетина минути се намалява на 160-180 градуса.
Пилето се пече около час и 15 минути, след което похлупака се маха и пилето се връща във фурната за 10 - 15 минути до получаването на апетитен загар.
След това фурната се изключва, пилето се похлупва и се оставя поне 20 минути да си почине, преди сервиране.
Поднася се със свежа сезонна салата по ваш вкус и не забравяйте да махнете конеца или клечките за зъби преди това.
Петровското Пиле с Ориз е готово.
Ако рецептата ти допада, опитай и другите ни предложения за пиле с ориз, пиле с гъби или печено на скара пиле.
Коментари