Начин на приготвяне
За блата яйцата се делят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол, постепенно се добавя от захарта и се разбива докато стане на сняг и спокойно може да обърнете купата, не трябва да пада.
Към тях се прибавят жълтъците, разтопеното масло, коричките от лимон и пресятото брашно. Разбърква се внимателно. Сместа се дели на две части, в едната се слага предварително разтвореното какао в горещата вода, другата се оставя така бяла.
В тавата от фурната се поставя хартия за печене, в половината на тавата се изсипва бялата смес, в другата половина кафявата. Внимателно се заравнява и се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна, около 15 минути. После се разрязва на 4 ленти по дължина.
За крема в тенджера с незалепващо покритие, където ще се вари кремът, се слагат захарта, брашното, лимоновите корички, ванилията. Налива се малко от прясното мляко и се разбърква добре докато стане гладка смес, прибавят се жълтъците и отново се разбърква.
Прибавя се останалото мляко и се слага на умерен котлон, като се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Кремът се слага в две купи, в едната се слага белият начупен шоколад, в другата черният.
Разбърква се докато се разтопят шоколадите. Отгоре се намазват с краве масло, за да не хващат кора и се оставят да изстинат, след това се разбиват за кратко. После се разбива сметаната и се разделя по равно в двата крема и се смесват добре.
За сиропа всичко се слага на котлона за 1 минута и после се охлажда.
За гриляжа в незалепваща тенджера се карамелизира захарта, после се слагат орехите, разбърква се и се отстранява от котлона. Изсипва се веднага върху намазнена тава и се охлажда. После се блендира или нарязва на по-едро.
За малиновата глазура малините се пасират и слагат със захарта и рома на котлона, до леко сгъстяване. Желатинът се смесва с водата и се оставя да набъбне, после се разтопява на водна баня и се прибавя към малините, разбърква се.
Сглобяването - взима се лента от блата, сиропира се и се слага от крема. Навива се на руло, изправя се и се слага на поднос. Така се прави и с другите ленти, като се навиват покрай първата. Намазва се с крема отвсякъде. Отстрани се панира с гриляжа. Сметаната за украса се разбива и се шприцоват розички отгоре. По средата се излива малиновата глазура.