Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Магнетен с малинова глазура

Торта Магнетен с малинова глазура

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Торта Магнетен с малинова глазура
Снимка: Яница Николова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10-12
"За специалните моменти, за любимите хора, за миговете, които искаме да запомним завинаги - торта Магнетен с малинова глазура"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 5 бр.
  • масло - 60 г
  • захар - 120 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимони - 1/2 бр., кората
  • какао - 2 с.л.
  • вода - 2 - 3 с.л. гореща
  • брашно - 80 г
  • Крем
  • жълтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 12 с.л.
  • брашно - 8 с.л.
  • лимони - 1/2 бр., кората
  • ванилия - 1 пакетче
  • бял шоколад - 100 г
  • черен шоколад - 100 г
  • течна сметана - 100 мл
  • Малинова глазура
  • малини - 200 г пресни или замразени
  • захар - 100 г
  • ром - 2 с.л.
  • желатин - 1/2 с.л.
  • вода - 1/2 кафена чаша
  • Сироп
  • ром - 3 с.л.
  • вода - 1/2 кафена чаша
  • Гриляж
  • орехи - 50 г
  • захар - 100 г
  • Още
  • течна сметана - 100 мл за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата яйцата се делят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол, постепенно се добавя от захарта и се разбива докато стане на сняг и спокойно може да обърнете купата, не трябва да пада.

Към тях се прибавят жълтъците, разтопеното масло, коричките от лимон и пресятото брашно. Разбърква се внимателно. Сместа се дели на две части, в едната се слага предварително разтвореното какао в горещата вода, другата се оставя така бяла.

В тавата от фурната се поставя хартия за печене, в половината на тавата се изсипва бялата смес, в другата половина кафявата. Внимателно се заравнява и се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна, около 15 минути. После се разрязва на 4 ленти по дължина.

За крема в тенджера с незалепващо покритие, където ще се вари кремът, се слагат захарта, брашното, лимоновите корички, ванилията. Налива се малко от прясното мляко и се разбърква добре докато стане гладка смес, прибавят се жълтъците и отново се разбърква.

Прибавя се останалото мляко и се слага на умерен котлон, като се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Кремът се слага в две купи, в едната се слага белият начупен шоколад, в другата черният.

Разбърква се докато се разтопят шоколадите. Отгоре се намазват с краве масло, за да не хващат кора и се оставят да изстинат, след това се разбиват за кратко. После се разбива сметаната и се разделя по равно в двата крема и се смесват добре.

За сиропа всичко се слага на котлона за 1 минута и после се охлажда.

За гриляжа в незалепваща тенджера се карамелизира захарта, после се слагат орехите, разбърква се и се отстранява от котлона. Изсипва се веднага върху намазнена тава и се охлажда. После се блендира или нарязва на по-едро.

За малиновата глазура малините се пасират и слагат със захарта и рома на котлона, до леко сгъстяване. Желатинът се смесва с водата и се оставя да набъбне, после се разтопява на водна баня и се прибавя към малините, разбърква се.

Сглобяването - взима се лента от блата, сиропира се и се слага от крема. Навива се на руло, изправя се и се слага на поднос. Така се прави и с другите ленти, като се навиват покрай първата. Намазва се с крема отвсякъде. Отстрани се панира с гриляжа. Сметаната за украса се разбива и се шприцоват розички отгоре. По средата се излива малиновата глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: