Начин на приготвяне
Днес предлагам идея за вкусен и здравословен хляб, който да си приготвим сами. Когато използваме хубави продукти и всички съставки са проверени, резултатът неминуемо ще е успешен. Богато на фибри, магнезий, цинк, витамини от В група, витамини Е и А. Лененото брашно е продуктът, останал след студеното пресоване на семената. Съдържа полезни наситени мастни киселини, но в по-малка концентрация.
В дълбок съд се смесват двата вида брашно (предварително пресети), сухата мая, солта, захарта и семената.
Добавяме водата, която трябва да е леко топла, но в никакъв случай гореща, и замесваме.
След като се оформи тесто, прехвърляме върху кухненски плот или дъска и омесваме добре. Може да добавим малко брашно при необходимост, но не не прекаляваме, за да не се получи твърдо тесто.
Оставяме тестото да втаса и след това оформяме хляба с помощта на още малко брашно.
Намасляваме правоъгълна форма за кекс и поставяме хляба вътре. Намасляваме добре и горната повърхност на хляба. На този етап по желание може да поръсите и с още семена.
Оставяме да втаса още веднъж.
Печем в силно загрята фурна около 220°C за първите 20 минути, след което намаляваме на около 180 и печем за още 20-25 минути.
Градусите варират според фурната и големината на хляба.
Разрязваме хляба само когато е изстинал напълно.
Внимание: Тестото с ленено брашно става винаги малко лепкаво заради съдържанието на характерното за лена слузно вещество.
Хлябът, приготвен от ръжено брашно, има по-тъмен цвят, слабо развита шупливост, лепкава и влажна средина.
Въпреки това комбинацията от тези две брашна дава много вкусен и полезен хляб.
Коментари
Докато четях рецептата си мислех, че водата е много, но отмерих точно продуктите и се оказа ,че е абсолютно точно описана рецептата. Семената не са посочени конкретно, но аз сложих едно пакетче макови семена -10 гр и едно пакетче от 10 гр. сусам светъл.
Много, много вкусен хляб,Благодаря за чудесната рецепта !