Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със солта и гъстото мляко.
Пуснете семената и ядките за тестото да се смелят и ги прибавете към яйцата и млякото. Добавете фибрите Хуск, кокосовото брашно и маята.
Бъркайте до получаване на гъсто тесто, което да може да се оформя с ръце. Ако е рядко сипете малко кокосово брашно и отново бъркайте.
Оставете тестото да почине няколко минутки, а през това време смесете в купа семената за овалване на хлебчетата. Може да ползвате черен и бял сусам, маково семе, ленено семе, слънчогледово семе и други.
С мокри ръце оформете две хлебчета от тестото и ги оваляйте в приготвения микс. Поставете ги на малко разстояние едно от друго в тавичка покрита с хартия за печене.
Оставете във фурната загрята на 50 °C за 30 минути или докато леко бухнат (няма да удвоят обема си).
Извадете тавичката, увеличете фурната на 200 °C и отново пъхнете хлебчетата.
Печете около 30 минути или до тъмно златист загар.
След като безглутеновите хлебчета са готови, оставете ги да изстинат върху решетка.
Хапвайте хляб от семена и ядки с кокосово брашно за закуска със сирена, мармалади или с масълце.
Добър апетит!
Може да заместите маята със сода бикарбонат, угасена в киселото мляко (тогава пропускате 30 минутното втасване). По принцип досега така съм правила подобен тип хлебчета, но срещнах тази рецепта с мая и реших да я пробвам от любопитство. Определено има разлика във вкуса и текстурата и много ми хареса.
Коментари