Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Най-българската баница с готови кори

Най-българската баница с готови кори

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Най-българската баница с готови кори
Снимка: Мария Симова
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Най-обичаната българска баница със сирене в лесен за приготвяне вариант с готови кори."

Необходими Продукти

  • За вашата баница със сирене
  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • мазнина - 150 мл олио и масло 50х50
  • яйца - 5 бр. става и с 2 или 3
  • кисело мляко - 1 кофичка 400 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сирене - 300 г (може и повече, ако обичате)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Помните вкусната и сочна баница на баба, нали? Баницата присъства на трапезата на българина по всяко време на годината и е подходяща за закуска, обяд и вечеря. Всички знаем, че рецептата за традиционна българска баница обикновено се приготвя с бяло саламурено сирене, но мнозина слагат спанак, лапад, ориз, картофи, ябълки, тиква и др. В следващите редове ще ви представя рецептата за класическа баница със сирене - любима на поколения българи:

В купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и бакпулвера, разбъркайте.

Натрошете сиренето отделно. Разтопете маслото в олиото, за да се смесят добре.

С четка намажете корите с мазнината две по две. На всяка двойка кори сипвате равномерно по 5-6 с.л. от сместа и поръсвате със сирене, така по-лесно се контролира количеството.

Навийте корите на рула откъм късата им страна, за да станат по-дебели парчетата и по-сочна баницата. Навийте рулата в тава, намазана с мазнина, на охлюв и намажете отгоре с малко мазнина.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180°C фурна на средна скара и печете за 40-45 минути до готовност.

Извадете баницата и я обърнете върху скара наопаки, за а се задуши от собствените си изпарения за 10-15 минути и най-вече така задушена баницата се отделя по-лесно от тавата.

Поднесете готовата баница със сирене с чаша айрян! Да ви е вкусно!

От Gotvach.bg: Баницата е сред любимите закуски на българина и с годините събрахме много различни рецепти за баница, които заслужава да опитате. Освен традиционната баница със сирене, горещо препоръчваме да опитате някоя от нашите сладки баници или да си приготвите баница със спанак или домашна млечна баница. Каквото и да изберете, гарантираме, че ще е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е баницата!
Превъзходна!
17.02.2025 11:16
5
Анонимен
Анонимен
Стана суперррр !!! Корите ми бяха гадни сухи начупени за жалост и пак ми се получи супер пухкава и вкусна баница, само добавих сол при яйцата и киселото мляко , даже не прекалих със сиренето както обикновенно ? малко ме беше страх да я обърна понеже я пекох във стъкло .. обаче не падна ? от сега нататък само така ще правя баница със сирене ❤️ благодаря за страхотната рецепта ❤️
22.09.2024 12:18
13
4
Анонимен
Анонимен
Мъжа ми я обожава ? каза че това е най хубавата баница със сирене, която е ял, сега ме кара да я правя поне 2 пъти седмично даже понякога и през ден благодаря ви за рецептата
26.04.2023 10:54
19
5
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Важно е да отбележа, че трябва да сложите хубаво сирене в баницата, иначе се разпада и не става за нищо. С хубаво сирене е памук...
25.04.2023 10:34
14
1
Анонимен
Анонимен
Най-вкусната баница със сирене, сигурно 5 пъти я правя вече. Семейните я обожават тази баница
28.03.2023 07:28
11
2
Анонимен
Анонимен
На мен не ми се опече отвътре. Макар че слагах само по 3 лъжици смес , пак стана доста дебела ???
14.03.2023 18:06
3
2
2
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Здравейте, тази рецепта я ползвам вече половин година и всеки път баницата става различна. Днес стана много вкусна, но нямам обяснение защо все е различна при сходни продукти. Добър апетит.
19.10.2025 17:50
1
Анонимен
Анонимен
С боза
04.05.2025 15:03
Анонимен
Анонимен
Super
12.02.2025 20:07
1
Анонимен
Анонимен
Много вкусна!
09.01.2025 11:17
4
Анонимен
Анонимен
Вкусно
28.12.2024 05:10
2
Анонимен
Анонимен
рецептата е супер, баницата се излапа за нула време.
28.10.2024 21:47
1
Elena Todorova
Elena Todorova
Стана превъзходна баница, изяде се от раз :)
28.03.2023 12:19
3
2
Анонимен
Анонимен
Най-вкусната баница
15.11.2025 11:11
Анонимен
Анонимен
Най-хубавата баница, която съм правила и яла. Винаги е прекрасна!
14.11.2025 20:47
Анонимен
Анонимен
България съществува от над 1300год., готовите кори от 50÷60 !
Баба ти как ги е правила ?
02.11.2025 21:41
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Правя Вашата рецепта за баница, многократно, от три години насам. Превъзходна е!
Благодаря Ви за сполучливата рецепта! ️
26.10.2025 14:40
1
Анонимен
Анонимен
Въобще не стана. Най-несполучливата рецепта досега. Баницата остана тиклива отвътре.
20.09.2025 21:21
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Баба ми си правеше корите сама и никога не е слагала бакпулвер. Иначе всичко друго си е обичайното. :)
15.06.2025 10:47
2
Анонимен
Анонимен
Превъзходна рецепта.
Благодаря за споделянето!
10.05.2025 22:30
1